Blog

tsjechisch publiek gaat uit zijn dak, ik word 6e op het wk

Wat een wedstrijd, wat een publiek en wat een parcours. Het was een heel bijzonder WK voor mij gisteren in het Tsjechische Nove Mesto. 

Natuurlijk wist ik hoe bijzonder het is om als mountainbiker over het parcours van Nove Mesto te rijden. De moeilijke rockgardens, vele wortels, lastige bochten en het uitzinnige publiek waren me nog goed bijgebleven na de world cup die ik hier vorig jaar reed. 

Zondagochtend stond ik met extra drive aan de start van mijn 2e wereldkampioenschap maar had nog geen idee in welke vorm ik precies was. Deels met veel vertrouwen omdat ik me sterk voelde en deels met twijfels omdat ik al meerdere keren was gevallen op de rockgarden. Ik was hoe dan ook klaar voor een knallende wedstrijd!

NoveMesto03-06-16
Na het startschot was ik in de eerste meters niet heel goed weg maar gelukkig loopt de startronde van dit parcours over een breed pad zodat je ruimte en tijd hebt om je plekje te vinden. En zo gebeurde het ook. Precies volgens plan draaide ik in de top 10 de eerste singletrack op. Meteen daarop volgende de zogenoemde 'expert climb' waarbij je als rijder kan kiezen tussen 2 lijnen. Ik koos hier de lange lijn die wat vloeiender liep. Blijkbaar had ik goed gegokt want na de eerste halve ronde lag ik op een 5e positie. Op het asfalt gedeelte stond er een flinke tegenwind. Mijn ploeggenoten hadden me al gewaarschuwd dat ik moest zorgen dat ik daar achter iemand in de windschaduw kon zitten. Helaas knalde het groepje van 4 voor me hard door en was ik niet in staat het gat meteen te dichten. 

Ik heb hard gewerkt om er in de klim bij te komen (en was zo blij dat dit lukte) maar helaas maakte ik een kleine fout in de rockgarden waardoor ik viel en mijn stuur scheef stond. Uiteraard was het kopgroepje gevlogen en kwam ook de Deense Melene Degn me voorbij. 

In de technische post heb ik mijn stuur laten recht zetten. Gelukkig was dit zo gepiept. Ik denk dat ik hier in totaal maar 10 seconden heb verloren dus credits voor onze mechanieker!
Ik zette mijn strijd voort en probeerde me zo goed mogelijk te blijven focussen. Dit was niet makkelijk want langs de linten ging het publiek uit zijn dak. Ongelofelijk! Wat een ervaring om al die mensen te horen en om ze te kunnen laten genieten van een mooie sportwedstrijd! 

Goed, focus dus. Niet nog meer fouten maken en vooral heel hard blijven trappen! Inmiddels had ik een gat van 20 seconden achterstand en zag ik het rode shirt van de Deense voor me. Ik herinnerde mezelf eraan wat een slagveld de wedstrijd van de Elite Dames de dag ervoor was geweest en dat er nog van alles kon gebeuren. 
Ik bleef geven en werd vooruit gestuwd door het publiek. In de klim ging het allemaal zo makkelijk maar in de afdaling op de rockgarden had ik telkens weer problemen. 
Uiteindelijk wist ik op een 6e plaats te finishen! Met mijn linker hand langs het publiek om al die uitgestoken handen een high five te geven, zo vierde ik deze 6e plaats. 
In eerste instantie licht balend dat ik de 5e plaats niet meer te pakken kon krijgen, aan de andere kant heel erg tevreden! Na de wedstrijd wist de coach mij er nog eens even aan te herinneren dar er maar 5 dames 'Onder 23' op de wereld beter zijn dan ik. En als je dan ook nog eens bedenkt dat ik vorig jaar op het wk 22e werd…. Ja ik ben heel erg blij en trots op dit resultaat!