Blog

7 minuten show voor de buren

De winter is begonnen! Nu verwacht je waarschijnlijk dat ik zal gaan schrijven over het schaatsen. Maar nee, ondanks dat mijn ogen inmiddels op de schaatskalender zijn gericht, stond er in mijn agenda toch met grote letters BARCELONA TECHNIEK TRAINING. 

IMG_5151
In gezelschap van Anne Terpstra, Michiel van der Heijden, Milan Vader en David Nordemann reisden we naar de plaats waarvan ik absoluut niet had verwacht goede techniek training te kunnen doen. Maar niets was minder waar. We verbleven in een klein voorstadje van Barcelona en als we op de fiets stapten stonden we binnen 5 minuten in het bos.

Bondscoach Tim had geregeld dat we training zouden krijgen van Oscar Saiz, een goede trainer die veel ervaring heeft op het gebied van downhill zowel als cross country.
De eerste ochtend zaten we echter nog niet op de fiets maar in de schoolbanken. Oscar gaf zijn mening over de manier hoe je aan je techniek kan werken en alles wat daarbij komt kijken. Interessant was het zeker maar ik had toch wel veel zin om het in praktijk te brengen.
Zo zigzagden we die middag om pionnetjes, maakten we wheelies en speelden we een beetje op de fiets. Het spelen, oefenen en schaven aan de basis van het mountainbiken, dat is waar ik echt plezier in heb en wat het fietsen zo afwisselend maakt. De eerste dag vloog voorbij.

De tweede dag hebben we gewerkt aan onze wedstrijdvoorbereiding. Elke rijder heeft zo zijn eigen protocol om een parcours te leren kennen. Natuurlijk is er niet één perfecte manier maar moet je zoeken naar wat voor jou het beste werkt. Oscar heeft ons hierin geholpen. Op een kort parcours, uitgezet door Oscar, hebben we verschillende rondjes gefietst en gedaan alsof we toewerkten naar een wedstrijd. Ook hebben we veel beeldmateriaal gemaakt zodat we goed onze verbeterpunten konden analyseren.
De basis technieken in praktijk brengen is voor mij nog een hele uitdaging. "Is dat nu een frustrerende conclusie" dacht ik bij mezelf? Deels wel, maar deels is het ook fijn om er achter te komen dat ik nog kan verbeteren en dat ik precies weet hoe!

Het plan van aanpak is als volgt: Ik heb huiswerk te doen! Drie tot vier keer in de week moet ik zeven minuten gaan oefenen op mijn fiets, gewoon in mijn eigen straat voor het huis. Dat is lekker laagdrempelig en bovendien mooi vermaak voor de buren die op hun luie zondagochtend uit het raam gluren.

Het is de bedoeling dat ik mijn basistechniek zo goed onder de knie krijg dat ik het mezelf makkelijker maak op de zware wedstrijdparcoursen. Een mooi doel om aan te gaan werken!

Ik heb heel veel geleerd en het was een gezellige week met een goede en leuke groep renners.
Bovendien was dit Tim's laatste trainingskamp als bondscoach. Graag wil ik Tim erg bedanken en succes wensen met zijn verdere carrière als coach.