Sporters kost
wat eet de atleet?
als topsporter de kerstdagen door (appeltje eitje)
als topsporter de kerstdagen door (appeltje eitje)
Denk je als sporter niet te kunnen snoepen met de kerstdagen? Niets van waar hoor! Let maar eens op. Gevulde kalkoen: perfect voor de aanvulling van je eiwitten. Kerststol: eigenlijk gewoon hetzelfde als een boterham met jam. Rode wijn: schijnt goed voor je hart en bloedvaten te zijn. Kerstmerengue: daar zit toch helemaal geen verzadigd vet in? Best een prima lijstje! Ik kon alleen niets positiefs verzinnen over soesjestaart of creme brulée. Anyway, wat ik probeer te zeggen: Je kunt een relatief gezond en lekker kerstmenu op tafel zetten als topsporter. Het is daarbij ook gewoon de tijd van het jaar om te genieten. Eet de ‘ongezonde’ lekkernijen gewoon met mate.
Hierbij een heerlijk kerstgerecht waar je iedere sporter blij mee kunt maken! Mijn moeder maakt deze pompoentaart vaak voor mij in de winter en het voelt altijd als een kleine traktatie! (alles waar het woord taart achter staat voelt als traktatie toch?) Hierbij het recept. Pompoentaart met kalkoenworstjes!


Recept voor: ± 4 personen
bereidingstijd: 1 uur en 15 minuten


Ingrediënten

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 750 gram pompoen
  • 200 gram champignons
  • 1/2 courgette
  • 2 rode uien
  • 2 takjes tijm
  • 300 gram kalkoenworst
  • boter om de vorm in te vetten
  • verse bladerdeeg (neem zeker geen bladerdeeg uit de vriezer, dat is veel minder lekker)
  • 200 gram zachte geitenkaas
  • 1/2 theelepel kruidnagelpoeder
  • 1/2 theelepel laurierpoeder
  • peper


Aan de slag
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Schil en snijd de pompoen in plakken en besprenkel ze met olijfolie. Verdeel de plakken over een bakplaat en zet hem 15 tot 20 minuten in de oven totdat de pompoen beetgaar is.
  • Pel en snipper de ui, snijd de champignons en de courgette in plakjes. Pluk de blaadjes van de tijm.
  • Bak deze drie groenten en de tijm in een koekenpan.
  • Snijd het vel van de kalkoenworstjes in en haal het vel van het vlees af.
  • Snijd het vlees in flinke stukken (ca 3 cm).
  • Bestrooi het vlees met kruidnagelpoeder, laurierpoeder en peper en bak rondom bruin.
  • Vet één grote ovenschaal of 4 kleinere schaaltjes in met boter en bekleed de bodem en de randen met bladerdeeg.
  • Vul de schaal met het groenten mengsel en het het vlees met kruiden. Bestrooi vervolgens met verkruimelde geitenkaas.
  • Dek de taart af met het overige deeg. Zorg dat het deeg mooi aansluit om de vorm. (vet eventueel ook de boven randen van de vorm extra in en vouw het deeg net over de rand heen.)
  • Maak een gat in het midden van het deeg. Voor de kerstversie: maak het gaatje in de vorm van een kerstboom of ster.
  • Bak de taart 25 tot 30 minuten in de oven (als het 1 grote is). Als je meerdere kleintjes hebt gemaakt is 20 tot 25 minuten voldoende.
  • Fijne kerst en vooral eet smakelijk!

terug