Sporters kost
wat eet de atleet?
Artisjok lasagna
Artisjok lasagna
Deze lasagna is toch wel een van mijn zomer favorieten. Ik ben ooit een artisjok lasagna tegen het lijf gelopen in een Italiaans winkeltje vol lekkernijen. Ik nam hem mee naar de camper om er in de avond lekker van te smullen. Zalig! Die Italianen weten hoe ze pasta gerechten moeten maken zeg. Maar zoals zo vaak; ik vond hem te ongezond, te vet. Gelukkig was het nog maar het begin van de zomer en trok ik me niet zo veel aan van kazige saus. Volgende training maar een uurtje langer maken dacht ik nog. Nee, dat is een grapje. Maar het kwam er wel op neer dat ik was getriggerd om thuis minstens net zo'n lekkere Artisjok lasagna te maken met de helft van het vet.
Home made lasagna is vaak behoorlijk wat werk maar niet perse heel moeilijk. Bovendien is de basis laag van deze lasagna makkelijk van te voren voor te bereiden en in de koelkast te bewaren. V
óór je gaat beginnen heb ik nog een opmerking over het gebruik van lasagna bladeren. Op de verpakking staat namelijk vaak aangegeven dat je de vellen niet hoeft voor te koken. Dat ligt echter heel erg aan de vulling van de lasagna. Mijn tip is; leg lasagna vellen ALTIJD voor 1 of 2 minuten in een laagje heet water. Dan weet je zeker dat ze goed gaar worden.

Recept voor: 2 tot 3 personen (1 grote lasagna of 2 kleintjes)
Bereidingstijd: 45 minuten plus 35 minuten wachttijd

ingrediënten


  • 5 tot 6 lasagna vellen (afhankelijk van de grote van je ovenschaal)
  • 1 pot gegrilde artisjokharten in olie (± 190 gram)
  • 1 blik artisjokharten (± 390 gram)
  • 2 eetlepels opklopbare room (ongezoet)
  • zout en peper naar smaak
  • 30 gram pijnboompitten
  • 5 takjes tijm
  • 1 teen knoflook
  • 40 gram parmezaanse kaas
  • 40 gram blauw-schimmel kaas (bijvoorbeeld roquefort of gorgonzola)
  • 1 ei
  • bloem
  • melk
  • sap van 1/2 citroen
  • 1/2 courgette in dunne plakjes
  • 4 takjes peterselie, fijngesneden
  • een paar groene olijven (optioneel ter garnering)
  • bol mozarella (optioneel ter garnering)

Aan de slag
  • Verwarm de oven voor op hetelucht 180 graden.
  • We begin met het maken van de eerste laag. Dit is een romige artisjok saus. Ik heb hem speciaal bedacht voor deze lasagna maar het is tevens een heerlijke dip voor op een broodje. Maak van de dip dus sowieso een grote hoeveelheid. Er gaat veel in de lasagna en wat je overhoud is nooit weggegooid.
  • Pluk de blaadjes van de tijm, snijd de courgette in plakes en rasp ± 40 gram van de parmezaanse kaas.
  • Pureer met de staafmixer de (uitgelekte) geroosterde artisjokken, de plakjes courgette, de pijnboompitten, parmezaanse kaas, de blaadjes tijm, 1 teen knoflook, citroensap en zout en peper naar smaak. Mix alles tot een lekkere puree maar het hoeft niet helemaal fijn gepureerd te worden. Roer hierna twee eetlepels room door de puree.

  • Het is nu tijd om de tweede laag te bereiden. Zoals ik al vertelde wil ik de lasagna niet te vet maken. Daarom gebruik ik voor de klassieke Béchamel saus weinig boter en (ongebruikelijk) 1 ei om hem lekker luchtig te maken. Wel meng ik er een pittige blauw-schimmelkaas door om de lasagna wat bite te geven.
  • Hak de peterselie fijn, en snijd de blauwe kaas in kleine blokjes.
  • Snijd de artisjok harten in plakjes.
  • Maak een Béchamel saus. Smelt hiervoor een klont boter en voeg de bloem toe. Goed roeren zodat het mengsel gaar wordt.
  • Voeg dan scheutje voor scheutje de melk toe en blijf goed roeren. Breng op smaak met zout en peper. Als de saus een beetje is afgekoeld kun je het ei erdoor kloppen.
  • Roer hierna de peterselie, de blauwe kaas en artisjokken er door.
  • Als de saus klaar is, roer dan de peterselie, de blauwe kaas en artisjokken er door.

Nu je de de twee sausen hebt bereid, kan de lasagna worden gevormd!

  • Leg de lasagna vellen met maximaal 3 tegelijk in een badje met kokend heet water. Laat ze hier ongeveer 2 minuten in liggen om het een beetje te garen.
  • Vet je ovenschaal in met olijfolie of boter zodat de pasta niet zal blijven plakken.
  • Begin met een vel pasta en verdeel een ruime hoeveelheid artisjok dip over de pasta. Zorg dat je minimaal nog de helft van de dip overhoudt voor een tweede laag.
  • Leg de tweede laag pasta er bovenop en giet dan een laag Béchamel over de pasta.
  • Herhaal deze handelingen. Vorm de lasagna zoals jij wilt maar zorg dat je eindigt met een pasta vel en top af met wat overgebleven saus of plakjes mozzarella.
  • Ik gebruik vaak een mooie topping van mozzarella, plakjes olijven en eventueel wat extra artisjokken.
  • Zet de Lasagna gedurende 30 minuten in de oven.
  • Geniet van deze lekkere vegetarische sportersproof lasagna!
terug