Sporters kost
wat eet de atleet?
Custard Apple Rabri
Houd jij er ook zo van om nieuwe gerechten te ontdekken? Op het gebied van koken (en proeven) vind ik het heel leuk om te experimenteren met ingrediënten en zo tot de meest verrassende combinaties te komen!
In deze blog vertel ik je h
ét geheim voor een heerlijk toetje uit India genaamd Rabri. De traditionele Rabri wordt gemaakt van melk en op smaak gebracht met lokale kruiden (cardamon en saffraan) die je ook gewoon in Nederland kunt krijgen.

In mijn recept heb ik custard apple en granaatappel verwerkt. Custard apple is heel zacht en romig van smaak en voor extra ‘bite’ in dit toetje doet de granaatappel zijn werk. Granaatappel ligt meestal schoongemaakt en al bij de AH in de koeling (in deze tijd van het jaar zijn ze ook makkelijk vers verkrijgbaar). In de vorige blog schreef ik over het gebruik en de verkrijgbaarheid van custard apple.

Rabri is helemaal niet ingewikkeld om te maken maar vraagt wat van je aandacht en tijd. Voor een lekkere Rabri maak je eerst gecondenseerde melk. Omdat de melk tijd nodig heeft om in te dikken en je af en toe in de pan moet roeren zou ik aanraden dit gerecht eens te proberen als je toch in de keuken staat. Je kunt gemakkelijk dingen tussendoor doen en de melk even laten staan.


Recept voor: 4 personen
bereidingstijd: 40 minuten + 2 uur wachttijd


Ingrediënten
  • 2 verse custard apples
  • 500 ml verse volle melk
  • 3 cardamom peulen of 1 theelepel cardamom poeder (dit geeft de typische Indiase smaak aan het toetje)
  • 30 gram suiker
  • 5 sliertjes saffraan
  • 25 gram amandel schaafsel
  • 1 limoen
  • Granaatappel pitjes

Aan de slag
  • Breng de melk in een pannetje al roerend aan de kook.
  • Zet het vuur laag en laat de melk zachtjes pruttelen.
  • Plet de cardamom peulen met een mes en doe ze (of de cardamom poeder) in de warme melk. Voeg nu ook meteen de suiker en saffraan toe.
  • Het is de bedoeling de melk te laten indikken zodat je een mooie gecondenseerde melk overhoudt. Tijdens het verwarmen van de melk zal er een dun velletje ontstaan. Dit velletje is belangrijk. Duw het vel met een spatel voorzichtig tegen de zijkant van de pan zodat het vast blijft plakken.
  • Roer de melk voorzichtig door en laat verder pruttelen.
  • Herhaal deze stappen een aantal keer tot de hoeveelheid melk ongeveer is gehalveerd (dit kan tot 40 minuten duren). Zo verzamel je als het ware een laagje gecondenseerde melk aan de zijkant van de pan.
  • Haal de pan van het vuur en ga met de spatel langs de zijkanten om de gecondenseerde melk los te maken. Roer het voorzichtig door de rest van de melk.
  • Laat het mengsel afkoelen. Zelf zet ik het meestal een nacht in de koelkast en maak het gerecht pas af vlak voor het serveren. Zodoende heeft de melk de kans om nog iets dikker te worden en blijft de custard apple vers.
  • Schep de cardamom peulen uit de afgekoelde melk. Dit is een pure smaakmaker en kan niet worden gegeten.
  • Halveer een limoen en pers het sap van beide helften uit. Voeg toe aan de melk.
  • Maak de custard apples schoon (lees in mijn vorige blog hoe je dit het best doet) en klop het vruchtvlees los met een vork.
  • Voeg nu het vruchtvlees van de custard apples en het amandelschaafsel toe aan de melk en roer goed door tot het één geheel wordt.

Serveren
  • De Indiase Rabri met verse custard apple is klaar! Ter garnering en voor een nóg lekkerdere smaak strooi je vlak voor het serveren een handje granaatappel pitjes over je toetje. Je zult verrast zijn! Enjoy!
Stacks Image 542
Stacks Image 548
Stacks Image 544
Stacks Image 546
terug