Sporters kost
wat eet de atleet?
De dumpling uit Polen
De dumpling uit Polen
Als ik in het buitenland ben, zie ik uiteraard verschillende culturen en eetgewoontes. Niet elke keer is er tijd om te genieten van een locale specialiteit maar als ik de kans heb zeg ik geen ‘nee’ tegen iets nieuws! Zeker niet tegen deze Poolse lekkernij. Een paar dagen voor de wedstrijd in Jelenia Gora kreeg ik een soort gevulde pasta envelopjes voorgeschoteld. Ik heb heel erg zitten genieten en vroeg me natuurlijk meteen af welke ingrediënten dit zou bevatten. Hierbij het recept.

Pierogi heeft wel iets weg van ravioli maar toch smaakt het anders. Het is steviger, voedzamer en pierogideeg bevat geen melk of ei. Het is een hele gezonde en koolhydraatrijke maaltijd.
Als je tenminste een vulling kiest die niet te veel vet bevat. Ik heb flink staan experimenteren in de keuken en kwam tot de conclusie dat veel vullingen geschikt zijn. De versie met zuurkool en paddenstoelen is mijn favoriet. Het is een echte winterse variant en ook nog eens een hele gezonde. Door de hoeveelheid koolhydraten is deze maaltijd geschikt om te serveren op een intensieve trainingsdag. Ik raad aan dit gerecht te eten na een lange duurinspanning want juist dan moet de koolhydraattank worden aangevuld.

Recept voor: 4 personen
bereidingstijd: 1 uur + 15 minuten wachttijd


Ingrediënten voor het deeg
  • 300 gram bloem
  • 200 ml water
  • 20 gram boter

Ingrediënten voor de vulling
  • 200 gram zuurkool
  • 2 kleine witte/gele uien
  • 150 gram kastagne champignons
  • olijfolie
  • peper
  • magere rauwe ham

Aan de slag
  • Zeef de bloem boven een grote kom. Door het zeven zal het deeg uiteindelijk heel zacht van structuur worden.
  • Verwarm 200 ml water in een pan en laat het klontje boter in het water smelten. Zodra de boter is gesmolten is het water warm genoeg. Het hoeft niet te koken.
  • Voeg het water toe aan de bloem en hussel door elkaar met een vork.
  • Bedek de kom met een theedoek en laat 15 minuten staan.

  • Begin ondertussen met het voorbereiden van de vulling.
  • Gaar de zuurkool met het vocht 5 minuten in de magnetron (750W) en laat het vervolgens goed uitlekken in een zeef.
  • Pel en snipper de ui en snijd de champignons in kleine stukjes.
  • Verwarm een eetlepel olijfolie in een grote pan en bak eerst de ui en champignons tot ze een goud-gele kleur krijgen.
  • Neem de zuurkool uit de zeef en snijd het zo fijn mogelijk. Hoe fijner gesneden, hoe makkelijker het mengsel uiteindelijk te verwerken zal zijn.
  • Voeg vervolgens de zuurkool toe aan de overige groenten en laat even meebakken.
  • Breng op smaak met peper.

  • De vulling is klaar! Zet hem opzij en ga verder met het deeg:
  • Nu is het tijd om echt aan de slag te gaan! Stroop je mouwen op en begin het deeg te kneden. Ga net zo lang door tot het een soepele eenheid wordt. (Dit zal ongeveer 5 tot 10 minuten duren.)
  • Nu kun je pierogi vormen gaan maken. Rol het deeg uit tot een dikte van 1 tot 2 mm op een met bloem bestoven aanrecht.
  • Duw met een glas of uitsteekvormpje cirkels uit het deeg van ongeveer 7 tot 8 cm diameter.
  • Vul de deeg cirkels één voor één. Leg een cirkel in je handpalm en lepel hier een beetje vulling in. Vouw de cirkel voorzichtig dubbel en knijp de randen samen. Mijn gouden tip: zorg dat er geen bloem zit op de randen die je tegen elkaar plakt. Het is belangrijk dat de randjes helemaal dicht zijn zodat de pierogi vulling niet kan ontsnappen. Blijft het alsnog niet goed plakken? Gebruik een beetje water aan je vingertop om de randen plakkerig te maken.
  • Herhaal deze stappen met de resterende deegcirkels en rangschik de gevulde pierogi.

Koken en serveren
  • Snijd de rauwe ham fijn. Bak kort in de koekenpan tot het lekker knapperig wordt.
  • Breng een pan met water en een scheutje olie aan de kook. Kook de pierogi. Ze zijn gaar zodra ze gaan drijven.
  • Neem ze met een schuimspaan uit de pan.
  • Strooi de rauwe ham reepjes over de pierogi.
  • Wil je de het gerecht later serveren? Je kunt pierogi eventueel van te voren koken en vlak voor het serveren even bakken in een koekenpan.
  • Eet smakelijk! Of zogezegd: Smacznego!
Stacks Image 631
Stacks Image 633
Stacks Image 635
terug