Sporters kost
wat eet de atleet?
Japanse Soba noodles met zalm
Ik kom net terug van het WK in Australië. Helaas licht geblesseerd. Een diepe wond in mijn knie maakt dat ik thuis op de bank zit en de laatste twee wedstrijden van het seizoen moet laten schieten. Gelukkig kan ik behalve op de bank zitten ook, zei het met tussenpauzes, in de keuken staan.
Uiteraard speelt voeding een belangrijke rol tijdens het herstellen van een blessure. Ik ging op
zoek naar de meest noodzakelijke voedingstoffen en zo kwam ik uit op dit recept. Uiteindelijk is het heel eenvoudig en moet je gewoon ‘gezond’ eten voor optimaal herstel; voldoende eiwitten, groenten en fruit. Er stak echter een belangrijke voedingsstof bovenuit en dat zijn de omega 3 vetzuren. Omega 3 vetzuren remmen ontstekingen en met een diepe wond is het risico op een ontsteking uiteraard groot. Maar, geblesseerd of niet, omega 3 is een erg belangrijke voedingsstof. Het is één van de essentiële vetzuren. Dat wil zeggen dat je lichaam ze nodig heeft, maar ze niet zelf kan aanmaken. Het moet dus volledig uit je voeding gehaald worden. Over het algemeen wordt voor sporters aangeraden om gemiddeld twee keer per week vette vis te eten.Vissoorten die veel omega 3 vetzuren bevatten zijn zalm, tonijn, haring en makreel.
Wie zijn er nu beter in het bereiden van gerechten met verse vis? Juist; dat zijn de Japanners! Hierbij een heerlijk Japans georiënteerd recept met vis als basis, aangevuld met Soba noodles en veel groeten.
Soba noodles worden gemaakt van boekweitmeel en smaken een beetje nootachtig. Ze zijn goed te verkrijgen bij de AH, jumbo of de lokale toko.

Recept voor: 4 personen
bereidingstijd: 30 minuten


Ingrediënten
  • soba noodles
  • verse zalmmoot (ongeveer 500 gram)
  • 100 gram grote garnalen
  • taugé
  • radijsjes
  • paksoi
  • koriander
  • bieslook
  • sesamolie of zonnebloemolie
  • 1 teentje knoflook
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 1,5 eetlepel vissaus
  • 1 limoen
  • 3 eetlepels water
  • 2 theelepels bruine basterdsuiker
  • rode chilivlokken of een rood pepertje
  • sesamzaadjes

Aan de slag
  • Snijd de zalm in reepjes van ongeveer 2 cm dik.
  • Pers met een knoflookpersje de knoflook of snijd hem fijn.
  • Hussel in een kom de sojasaus met de vissaus, het sap van de limoen, drie eetlepels water, een fijngesneden pepertje, basterdsuiker en de knoflook.
  • Voeg de stukjes zalm en de garnalen toe en bedek de kom met folie. Nu kan de Japanse smaak lekker in de vis trekken.
  • Breng een pan met water aan de kook. Voeg de noodles toe en kook ze iets korter dan op de verpakking staat aangegeven. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn want ze worden later nogmaals kort verwarmd.
  • Giet de noodles af en spoel ze direct met koud water.
  • Snijd de paksoi in plakjes en de radijsjes in parten.
  • Zet een grote wokpan op het vuur en verhit een scheut olie. Als de pan warm is wok je alle groenten kort.
  • Neem de groenten uit de pan en zet apart.
  • Nu is het tijd om de vis te gaan wokken. Het zal niet lang meer duren voordat een heerlijke oosterse geur zich door je keuken verspreidt. Zet het vuur laag en wok de gehele inhoud van het bakje gemarineerde vis. Het duurt ongeveer 2 minuten voor de vis gaar genoeg is.
  • Voeg nu de groenten, noodles en een beetje geknipte bieslook en koriander toe en laat nog even kort garen op een laag vuur.
  • Schep alles om en serveer direct.

Serveren
  • Serveer met sesamzaad ter garnering en eet natuurlijk traditiegetrouw met stokjes. :)

Stacks Image 478
Stacks Image 480
Stacks Image 482
terug