Sporters kost
wat eet de atleet?
lauwwarme herfst salade
lauwwarme herfst salade
Het is herfst! En als de herfst een smaak zou hebben, dan smaakte hij zo!
Deze periode van het jaar doet mij niet alleen denken aan deze lauw-warme salade maar ook aan het opstarten van mijn duurtrainingen. Mijn eerste fietsritjes door de kleurrijke bossen zijn begonnen en na zo’n training heb ik altijd veel zin om lekker te eten! Het is belangrijk om de eiwitten en koolhydraten zo snel mogelijk weer aan te vullen en daarvoor is dit een ideaal gerecht. De zoete aardappel is een koolhydraat rijke bron (in zoete aardappel zitten 20% koolhydraten, in pasta ongeveer 25% en in gewone aardappel 17%). De rosbief is in mijn opinie een van de gezondste en lekkerste bronnen van eiwit. Het is erg mager en -als het van de slager komt- super vers en sappig.

Tip
  • Als je verwacht heel hongerig thuis te komen, kun je dit gerecht heel easy voorbereiden. Volg de instructies tot en met punt 4, ga lekker trainen en zo hoef je na de training alleen maar de laatste hand aan je salade te leggen.
  • De groenten combineren goed met de specifieke herfst-achtige smaak van de dressing. Wees daarom vooral niet te zuinig met in ingrediënten voor de dressing. De ahornsiroop, kerrie, chilipeper en zout mogen best aanwezig zijn in het gerecht.

Recept voor: 2 personen
bereidingstijd: c.a. 30 minuuten

Ingrediënten (zie voor een foto van de ingrediënten beneden)

• 1 zakje sla (sla melange of veldsla)
• 2 portobello paddenstoelen
• 1 zoete aardappel (ongeveer 250 tot 300 gram)
• 100 gram verse rosbief van de slager (vleeswaar)
• 10 cherrytomaatjes
• 1/2 paprika
• 1 rode ui
• 3 eetlepels ahornsiroop (te verkrijgen bij de AH)
• 2 theelepels kerriepoeder
• rode chilipeper (korrels uit de molen)
• scheut olie (olijf of zonnebloem)
• handje pijnboompitten
• zout

Aan de slag

  • Maak de dressing als volgt. Mix in een schaal een scheut olie, de ahornsiroop, kerriepoeder, chilipeper en zout naar smaak.
  • Schil de zoete aardappel en snijd hem in lange plakken van ongeveer 1 x1 cm dik. (Zeg maar formaatje dikke frieten)
  • Kook deze zoete aardappel frieten in ongeveer 5 minuten beetgaar. --Giet af en spoel met koud water. Houd de aardappel apart.
  • Snijd de ui, portobello en paprika in repen en halveer de tomaatjes.
  • Fruit nu eerst de ui en voeg daarna alle overige gesneden groenten toe. Na een tijdje zal het sappig worden en deze sap wordt onderdeel van de lekkere dressing!
  • Hussel de sla en alle gebakken groenten in de schaal met dressing zodat de smaak er nog even goed kan intrekken.
  • Rol om elk stukje zoete aardappel een mooi dun plakje rosbief.

Serveren

  • Leg de zoete aardappel met rosbief voorzichtig op de salade en strooi er een handje pijnboompitten over om het af te maken.
Stacks Image 584
Stacks Image 582
terug