Sporters kost
wat eet de atleet?
Rösti met Hollandse garnalen en dipsaus
Rösti met Hollandse garnalen en dipsaus
De zomer is in aantocht en daarmee ook het nieuwe fietsseizoen. Bij mij rijst de vraag hoe en óf het überhaupt mogelijk is om dit seizoen tegen het mountainbike geweld van de Zwitserse dames op te boxen. Ik besloot me maar eens in hun eetgewoontes te verdiepen en zo stuitte ik op de Zwitserse rösti. Dat leek me wel wat maar ik wilde natuurlijk een gezonder gerecht zonder al te veel vlees en vet. Na wat experimenteren ontstond er een lekkere voedzame variant maar wel een gerecht met potentie waarop ik nóg harder kan fietsen dan de Zwitsers op hun traditionele kaas variant. Deze rösti rondjes heb ik gemaakt met garnaaltjes en een dipsaus van yoghurt. Een salade van witlof en appel als side-dish is hier heerlijk bij.
Dit is een vrij eenvoudig te maken gerecht waarbij het vooral belangrijk is dat je verse en het liefste biologische ingrediënten gebruikt. Als je de aardappelen goed laat afkoelen kun je het met ei tot een mengsel maken waar je mooie rondjes van kunt vormen. Ik houd er niet van om deze vervolgens te frituren maar bak ze liever in een koekenpan.
Zo, laat het zomerseizoen maar komen!
Met dank aan de Ekoplaza voor de lekkere ingrediënten voor dit recept!


Recept voor: 8 tot 10 stuks
bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor de r
östi met dipsaus
  • 500 gram vastkokende aardappelen (ik prefereer de biologische aardappelen)
  • 100 tot 150 gram cocktail- of tijger garnalen
  • 3 stengels verse bosui
  • 10 gram verse bieslook fijngesneden
  • 1 groot ei
  • zout
  • driekleuren peper of pepermix (Ekoplaza)
  • olie om in de bakken
  • 2 eetlepels kwark of yoghurt
  • 1 theelepel sap van een limoen
  • 2 theelepels honing
  • klein teentje knoflook

Ingrediënten voor de salade
  • 1 appel
  • 3 stronken witlof
  • handje walnoten
  • handje rozijnen
  • olijfolie

  • Aan de slag
  • Was de aardappelen en kook ze de in de schil in 15 tot 20 minuten gaar.
  • Wel de rozijnen in een bakje met warm water.
  • Snijd ondertussen de bosui in ringetjes voor in de Rösti en de appel en de witlof voor in de salade.
  • Giet de rozijnen af en hussel alle ingrediënten voor de salade door elkaar.
  • Wanneer de aardappelen gaar zijn, spoel je ze met koud water zodat ze goed afkoelen.
  • Snijd de aardappelen in hele kleine stukjes (reepjes of mini blokjes).
  • Voeg de gesneden bosui, de garnalen, bieslook en het ei toe aan de aardappel stukjes. Hussel dit alles goed door elkaar met een vork.
  • Breng het rösti mengsel op smaak met flink wat pepermix en zout.
  • Verhit een scheut olie in een pan en schep een flinke eetlepel met Rösti mengsel in de pan. Verdeel dit een beetje en druk plat zodat er een klein rösti rondje ontstaat. Bak alle rondjes 5 minuten aan elke kant. Herhaal dit tot je mengsel op is.
  • Pers voor de saus een teentje knoflook en voeg dit samen met de honing, limoen, peper en zout toe aan de yoghurt.
terug