Sporters kost
wat eet de atleet?
Spinazie ommelet Rol

Spinazie ommelet Rol

De bovenstaande foto doet bijna aan stilleven denken. Maar ik heb dit stilleven geproefd en ondanks de fel groen en rode kleur leef ik nog steeds. Het smaakte zelfs heerlijk. Volgens onderzoek zou dit gerecht juist veel lekkerder moeten zijn dan exact hetzelfde gerecht maar dan in saaie, vlakke kleuren. Je proeft daadwerkelijk deels met je ogen.
Wanneer je door de supermarkt loopt, heb je waarschijnlijk de indruk dat aan veel gekleurde voedingsmiddelen een hoop chemie is toegevoegd om het aantrekkelijker te maken voor de consument. Soms is dat zo, zoals de synthetische kleurstof Briljantzuurgroen (E142). Maar soms komen de kleurstoffen gewoon uit de natuur en is er helemaal niets mis mee. Ik kan je vertellen dat in mijn recept ook een heerlijke portie kleurstof zit! In dit gerecht hebben we te maken met het pigment genaamd Betanine, een kleurstof die in hoge concentraties voorkomt in rode biet. Daarnaast wordt de kleurstof genaamd Chlorofyl gewonnen uit groene bladeren zoals spinazie. En laat dit recept nu voornamelijk bestaan uit bietjes en spinazie! Dus, houd je ook wel van mooi kleurpalet op je bord en een smaak explosie in je mond? Dan zit je met dit recept goed.

Recept voor: 1 grote rol (ongeveer 5 personen)
Bereidingstijd: c.a. 1 uur + 30 min oventijd

Ingrediënten
  • 3 eieren, dooiers en eiwitten gesplitst
  • 80 gr. bloem
  • 200 ml melk
  • 150 gr fijne diepvries spinazie
  • 35 gr roomboter
  • zout en peper

Ingrediënten voor de vulling
  • 100 gr. hummus
  • 2 voorgekookte rode bietjes

Bereiden
Begin met het voorbereiden
  • Laat de spinazie ontdooien.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden en bedek de bakplaat met bakpapier.
  • Splits de eieren en houd de dooiers en de eiwitten gescheiden. Zet apart.

  • Nu maak je de basis voor de rol:
  • Smelt de boter in een steelpannetje en voeg de bloem beetje bij beetje toe (dit wordt een heel dik mengsel).
  • Voeg nu de melk beetje bij beetje toe en blijf goed roeren zodat er geen klontjes ontstaan.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Meng vervolgens de ontdooide spinazie en de eidooiers door het mengsel.
  • Klop in een andere kom de eiwitten met een mixer tot stijve pieken.
  • Schep het geklopte eiwitschuim voorzichtig door het spinaziemengsel (hoe rustiger je dit doet hoe luchtiger het mengsel blijft). Breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel dit beslag over de bakplaat (± 1 cm dik).
  • Zet de bakplaat gedurende 15 tot 20 min in de oven totdat de bovenkant licht geel tot goudbruin van kleur is.

  • Maak ondertussen de vulling.
  • Snijd de bietjes in kleine blokjes en meng ze door de hummus.

  • Haal de plaat uit de oven (maar laat de oven aan op 160 graden)
  • Geef de omelet even de tijd om af te koelen (10 minuten moet voldoende zijn). Dit is nodig om hem later netjes te kunnen oprollen.
  • Verdeel dan een dun laagje van de vulling over de omelet en rol hem op met behulp van het bakpapier.
  • In dit stadium kun je ervoor kiezen om de rol in vershoudfolie in de koelkast te bewaren voor als je hem later wilt eten. Maar, als je hongerig bent, ga je verder met het recept.
  • Snijd de rol in plakjes van ongeveer 1 cm dik, leg ze op een nieuw stuk bakpapier en bak ze nog 10 min in de oven.
  • Eet smakelijk!
Back