Sporters kost
Wat eet een atleet?
Pizzoccheri, mijn favoriete Italiaanse pasta
Over dit gerecht heb ik eigenlijk te veel te vertellen voor in deze korte blog post. Wanneer ik dit schrijf, ben ik net terug van een hoogte stage op de grens van Zwitserland en Italië. Voor topsporters zal Livigno klinken als muziek in de oren. Het is de plaats waar ze meer rode bloedlichaampjes verzamelen, buiten adem een berg op jakkeren of op de rustdag in het bikepark te vinden zijn. Maar wat de meesten niet zullen weten is dat er niet ver daar vandaan een vallei genaamd Valtellina ligt. Wanneer je vanaf Livigno de pass over fietst en vervolgens begint af te dalen richting het plaatsje Poschiavo, zou je eens goed je neus in de lucht moeten steken. Kun je de ‘Pizzoccheri’ al ruiken? “Wát ruiken”, zul je nu misschien denken? Welnu, maak het recept, steek je neus in de lucht als je weer in Livigno bent en je zult me begrijpen.
Bekijk recept...
Spinazie omelet Rol
De bovenstaande foto doet bijna aan een stilleven denken. Ik heb dit stilleven geproefd en ondanks de fel groene en rode kleur leef ik nog steeds. Het smaakte zelfs heerlijk. Volgens onderzoek zou dit gerecht juist veel lekkerder moeten zijn dan exact hetzelfde gerecht maar dan in saaie, vlakke kleuren. Je proeft daadwerkelijk deels met je ogen.
Wanneer je door de supermarkt loopt, heb je waarschijnlijk de indruk dat aan veel gekleurde voedingsmiddelen een hoop chemie is toegevoegd om het aantrekkelijker te maken voor de consument. Soms is dat zo, zoals de synthetische kleurstof Briljantzuurgroen (E142). Maar soms komen de kleurstoffen gewoon uit de natuur en is er helemaal niets mis mee. Ik kan je vertellen dat in mijn recept ook een heerlijke portie kleurstof zit! In dit gerecht hebben we te maken met het pigment genaamd Betanine; een kleurstof die in hoge concentraties voorkomt in rode biet. Daarnaast wordt de kleurstof genaamd Chlorofyl gewonnen uit groene bladeren zoals spinazie. En laat dit recept nu voornamelijk bestaan uit bietjes en spinazie! Dus, houd je ook wel van een mooi kleurenpalet op je bord en een smaak explosie in je mond? Dan zit je met dit recept goed.
Bekijk recept...
Rusks: Dé zuidafrikaanse karnemelk koekjes
Op een foodblog voor sporters kan dit recept natuurlijk niet ontbreken; wat kun je het beste eten tijdens een workout? Ik bedacht me dat ik dit onderwerp nog nooit had aangestipt en dus wordt het hoog tijd jullie eens kennis te laten maken meteen inspirerend koekje voor tijdens het sporten. Eerlijk gezegd bak ik niet vaak repen of tussendoortjes voor op de fiets. Waarom niet? Welnu, de kant-en-klare repen en dranken liggen eigenlijk zo voor het grijpen en het is dus gewoon heel makkelijk om snel even iets in het zakje van mijn fiets shirtje te proppen voor een lange training. Maar eerlijk gezegd ben ik geen die-hard zoetekauw en heb ik het liefst zelf in de hand hoe zoet ik iets maak. Daarom kreeg ik afgelopen maand, toen ik in Zuid-Afrika op trainingskamp was, het idee hier verandering in te brengen. Eenmaal thuis dook ik de keuken in om een echt traditioneel Zuid-Afrikaans koekje te gaan bakken; de zo geheten 'buttermilk Rusks' maar dan net even anders. Hierbij het resultaat, een stevige koek op basis van karnemelk. Gezoet met een beetje suiker, cranberries en rozijnen. Het is een echte traktatie voor tijdens of na het sporten.
Bekijk recept...
Courgette pannenkoekjes met polenta
Deze hartige, groenten pannenkoekjes zijn wat mij betreft heel geschikt als lunch of perfect wanneer ik behoefte heb aan een lichte avond maaltijd. Ze zijn niet heel rijk aan koolhydraten maar bevatten wel hoop goede voedingsstoffen voor het herstel. Perfect dus voor de de rustige trainingsdagen dagen. Bovendien zijn de pannenkoeken makkelijk in te vriezen en daarmee ideaal om mee te nemen naar het werk of om van te smullen op een reisdag. Lekker om te delen of, als je je bedenkt na het nemen van je eerste hap, om helemaal voor je zelf te houden.
Bekijk recept...
Groententuintje op de maan
De naam van dit gerecht zal je misschien verrassen. Maar het is niet zo verbazingwekkend als je het gerecht straks uit de oven haalt. Dan zul je zien dat het er daadwerkelijk uit ziet als een echt maanlandschap! Het recept is afgeleid van een Engels gerecht genaamd 'Toat in the hole' (pad in het gat), waar kleine gehaktballetjes zich verstoppen in de gaten. Mijn versie van de Toad in the hole is vegetarisch. De groenten die ik gebruik komen door de warmte naar boven en vullen zodoende de kraters op de maan.
Bekijk recept...
kwark-fruit ijsjes zonder toegevoegde suikers
Van 4 tot en met 10 september daagt Ekoplaza jou uit een week lang te eten zonder toegevoegde suikers. Ik ben erg benieuwd hoe makkelijk of moeilijk dat precies is. Maar ik ben van mening dat het een fantastisch experiment is en wil jullie graag een handje helpen met inspiratie door middel van dit recept zonder toegevoegde suikers.
Ik heb al wat huiswerk gedaan en me verdiept in het eten van suikers en de bezwaren hier tegen. Wist je dat zelfs in veel vleeswaren en sausen toegevoegde suikers zitten? Als je je hiervan bewust bent en je deze producten vervangt voor suikervrije producten zul je de zoetigheid niet echt missen. Waarschijnlijk wordt het pas lastig als je in de koffiepauze een koekje wilt pakken of een dipje hebt rond een uur of 4. Zodoende bedacht ik me dat het leuk zou zijn een lekker tussendoortje te maken wat je door zo'n dipje heen helpt en je maag wat voller doet voelen.
Bekijk recept...
Artisjok lasagne
Deze lasagne is toch wel een van mijn favorieten. Ik ben ooit een artisjok lasagne tegen het lijf gelopen in een Italiaans winkeltje vol lekkernijen. Ik nam hem mee naar de camper om er in de avond lekker van te smullen. Zalig! Die Italianen weten hoe ze pasta gerechten moeten maken zeg. Maar zoals zo vaak; ik vond hem te ongezond, te vet. Gelukkig was het nog maar het begin van de zomer en trok ik me niet zo veel aan van kazige saus. Volgende training maar een uurtje langer maken dacht ik nog. Nee, dat is een grapje. Maar het kwam er wel op neer dat ik was getriggerd om thuis minstens net zo'n lekkere Artisjok lasagne te maken met de helft van het vet. Ik probeer zo min mogelijk boter en room te gebruiken maar er zitten wel verschillende kaassoorten in, zoals dat toch echt wel hoort bij lasagne. Helemaal vetarm is het dus zeker niet maar zeker een stuk minder vet dan de meeste kant en klare lasagne die je in de winkel vindt. Het belangrijkste is: wanner je het zelf bereidt, heb je tenminste zelf in de hand wat je ingrediënten zijn.
Home made lasagne is vaak behoorlijk wat werk maar niet perse heel moeilijk. Bovendien is de basis laag van deze lasagne makkelijk van te voren voor te bereiden en in de koelkast te bewaren.

V
óór je gaat beginnen heb ik nog een opmerking over het gebruik van lasagne bladeren. Op de verpakking staat namelijk vaak aangegeven dat je de vellen niet hoeft voor te koken. Dat ligt echter heel erg aan de vulling van de lasagne. Mijn tip is; leg lasagne vellen ALTIJD voor 1 of 2 minuten in een laagje heet water. Dan weet je zeker dat ze goed gaar worden.
Bekijk recept...
Gierst met wortel-chips
Dit recept klinkt super gezond én lekker en dat is het ook!! Ik ben dol op groenten en houd bovendien van variëren in de bereidingswijze. Het liefst eet ik tijdens de lunch en grote, gezonde groenten bowl waar ik een graansoort, pseudo-graan of peulvruchten aan toe voeg om voldoende koolhydraten binnen te krijgen. "Pseudo-graan",zul je nu misschien denken? "Is dat weer zo'n nieuwe hype?". Het antwoord is ja en nee. Pseudo-granen waren in het verleden vaak onbenutte voedingsmiddelen en worden nu steeds vaker gebruikt als vervanging voor tarwe (wat wel een graansoort is). Voorbeelden van pseudo-granen zijn: amaranth, boekweit en quinoa.
De bowl die ik in dit recept beschrijf is gemaakt met de graansoort gierst. De gierstkorrels (die uit zaden komen) zijn glutenvrij en bestaan voor zo'n 60- tot 80% uit koolhydraten en voor 6- tot 20% uit eiwitten. Het is een energierijke en gezonde graansoort! Ik ben gek op de plantaardige- nootachtige smaak van gierst en de combinatie met de wortel-chips is heerlijk. Ik kan dit lunchgerecht zeker aanraden als jij een actieveling bent die graag gezond en gevarieerd wilt eten. Bovendien is het heel makkelijk te bereiden en ook goed mee te nemen in een lunchbox. Een lekkere en tevens super gezonde lunch hoeft echt niet zo moeilijk te zijn als je denkt.
Bekijk recept...
koninklijke salade (met asperges citrus en geitenkaas)
Deze salade smaakt zomers fris en is heerlijk knapperig! De romige smaak van geitenkaas en het zoetzure van de kleine kumquat vruchtjes houden elkaar prefect in balans.
De kumquat is vrij onbekend. Het is een klein, schattig citrus vruchtje dat met schil en al wordt gegeten. En het grappige is; het schilletje is eigenlijk zoeter dan het vruchtvlees en ook nog eens boordevol vitamine C en kalium. Je zou er misschien niet meteen aan denken maar hij is bij uitstek geschikt voor de opmaak van deze lekkere zomerse salade. Een handje kumquats kun je onder andere kopen bij de Ekoplaza. Mocht je ze niet vinden, dan is de geraspte schil van een sinaasappel een goed alternatief. Echter; nu koningsdag voor de deur staat zou ik toch echt gaan voor deze mini oranje hoedjes op je bord.
Bekijk recept...
Rodelinzen & pompoen curry
Deze blog heb ik geschreven in samenwerking met EkoPlaza.
Momenteel zitten we midden in de 'vegetarische week'. Alhoewel ik geen vegetariër ben, ben ik wel er voorstander van met regelmaat 'out of the butchers' te denken. Ook met een dagje vleesloos kun je variatie in je voedingspatroon brengen door het grote aanbod van lekkere producten die te verkrijgen zijn. Er zijn zo veel opties dat er eigenlijk niet te kiezen valt. Het is de ideale week om eens te experimenteren en je favoriete vleesvervanger te ontdekken.
Om je te helpen en nieuwe inspiratie te geven heb ik speciaal voor deze week een vega curry gemaakt. Dit is een India's gerecht met rode linzen en pompoen als basis. Uiteraard heb ik hem -zoals echte curry hoort te zijn- lekker smeuïg en romig gemaakt door de toevoeging van kokosmelk. Wat is er nu lekkerder dan met een heerlijk warm naanbroodje in je curry te dippen!
Bekijk recept...
Pastinaak soep met bonbons van forel
Na het lezen van de titel zul je wel denken; ‘bonbons in een soep? Ik heb met kerst een bijzonder diner gehad maar dit kende ik nog niet’. Het klinkt inderdaad niet alledaags en dat is het ook niet. Deze bonbons zijn niet de gebruikelijke zoete vulling met een omhulsel van chocolade. Ik maak de vulling van gerookte forel en appel-mierikswortel dip en omhul dit met filodeeg. Op zichzelf al een heerlijk klein hapje als voorgerecht maar de smaak komt nog beter tot zijn recht wanneer ze drijven in de romige pastinaak soep.
Deze omschrijving klinkt zeker niet als een ‘athletes only’ gerecht maar is eigenlijk hartstikke gezond. Het vraagt alleen rust en tijd om dit gerecht te maken en ervan te genieten. Iets wat niet alle sporters zullen doen (we hebben tenslotte altijd honger) maar genieten van je eten geeft mij als sporter ontspanning en rust.
Een korte uitleg over dit gerecht. De soep is uiteraard peanuts; makkelijk te maken en geen probleem om een dagje te laten staan of in te vriezen. Voor de bonbons geldt dat echter niet. Ze vragen aandacht tijdens de bereiding. De bonbons gaan in de oven en krijgen daardoor een heerlijk knapperig korstje. Serveer ze dezelfde dag nog en bewaar ze niet in de koelkast.
De vulling van de bonbons bevat appel-mierikswortel dip (merk: Your Organic Nature) en is te verkrijgen bij de Ekoplaza.
Bekijk recept...
Falafel special
Mijn ‘Falafel special’ ontstond eigenlijk bij toeval en is daardoor extra ‘special’. Van origine is Falafel een gerecht dat veel gegeten wordt in het Midden-Oosten maar tegenwoordig zie je het overal ter wereld in vele variaties. Deze versie met chorizo en olijven geeft het een licht mediterraans tintje maar de falafel behoudt zijn pittige karakter.
De ‘Falafel special’ vind ik zelf erg lekker in combinatie met gewokte spinazie en aubergines. Voor de koolhydraat bunkers onder ons (de topsporters); zwarte rijst past heel erg goed bij de ietwat pittige falafel balletjes.

Nu is dit natuurlijk niet perse een kerst recept. De traditionele gevulde kalkoen is leuk en smakelijk hoor…. maar wees creatief. Wat denk je ervan om falafel kerstballetjes te maken? Kerst of niet: geniet van deze special!
Bekijk recept...
 Pagina 1 / 3  >>