Wat eet een atleet?
Sporters kost
visschotel met venkel-sinasappel saus
Het wordt tijd om vis eens goed op de kaart te zetten via deze food-blog. Letterlijk "op de kaart" hoeven we hier voor vis niet ver te reizen. We wonen immers in een land waarin maar liefst 5 van de 12 provincies aan zee grenzen. Maar hoewel we in een perfect 'visland' wonen, eten de meeste mensen minder dan eens per week vis. De vis is niet alleen goed verkrijgbaar in ons land maar ook nog eens kakelvers, lekker, gezond en minder belastend voor het milieu dan vlees. Het voedingscentrum raadt aan om minimaal één keer per week vis te eten en dat is niet voor niets; vis bevat goede vetzuren die goed zijn voor je hart en bloedvaten. Ga wel voor verse vis. Het liefst van de visboer maar in ieder geval niet uit de vriezer.
Bekijk recept...
energie havermout met winterse pruimencompote
Mij wordt wel eens gevraagd; "heb je nu echt elke dag zin om te gaan fietsen? Heb je nooit eens van die dagen dat je jezelf de fiets op moet slepen?" Ik moet zeggen dat het niet zo vaak voorkomt dat ik eens géén zin heb om te gaan fietsen. Maar is het echt eens een dag heel slecht weer en lig ik opgerold onder de dekens in mijn lekkere warme bedje te luisteren naar de kletterende regen tegen het raam? Dan denk ik wel eens: "vandaag misschien even niet." Maar dat gevoel verdwijnt altijd als sneeuw voor de zon bij mijn eerste grote hap havermout! Dat geeft me zoveel energie dat ik me niet kan voorstellen die dag niet op de fiets te kruipen. Zeker deze variant met een kruidige pruimen compote als topping geeft mij zo'n gelukzalig gevoel! Dan moet ik wel fietsen, fietsen, fietsen, fietsen.
Heb jij binnenkort een pittige dag voor de boeg waar je even tegen op ziet? Probeer deze pap eens uit en het wordt vast een fantastische dag! :)
Bekijk recept...
Pompoen focaccia
Tijd voor een herfstrecept! Focaccia zal bij iedereen wel bekend zijn maar gek genoeg is deze lekkere snack niet op iedere hoek van de straat (in goede kwaliteit) te krijgen. Tijd om zelf aan de slag te gaan dus! Neem er wel even de tijd voor want vooral het rijsproces vraagt geduld. Je hoeft niet veel handelingen te verrichten om een goede focaccia te maken maar het is wel zaak dat je het deeg in de gaten houd. Voor mij is dit het ideale recept als ik lekker geniet van thuis zijn en, zoals nu in mijn off-season, even niet aan fietsen denk.
Voordat ik begin met de omschrijving van het recept wil ik even ingaan op een paar belangrijke details bij het maken van focaccia die misschien voor een Italiaan vanzelfsprekend zijn maar voor Nederlanders zeker niet. Focacciadeeg lijkt op het deeg van een pizzabodem. Het wordt gemaakt met hele fijne bloem, gist en water. Het kleine verschil is echter dat in pizzadeeg nooit olijfolie zit terwijl dit in focacciadeeg juist de smaakmaker is!
Bekijk recept...
Boekweit pannenkoeken met gerookte zalm
Het plan om boekweit pannenkoeken met gerookte zalm te maken stond al een tijd op mijn verlanglijstje. Eigenlijk kwam ik op dit idee doordat mijn mountainbike-collega Sophie von Berswordt mij vertelde dat ze de combinatie van boekweit met gerookte zalm zo lekker vond. Zodoende ben ik gaan experimenteren en kwam ik erachter dat ze gelijk had! Ik ben sowieso al een echte boekweit liefhebber en de sterke smaak hiervan past inderdaad uitstekend bij gerookte zalm.
Om een volledige maaltijd op tafel te kunnen zetten met zowel eiwitten, koolhydraten als voldoende groenten, vul ik de pannenkoeken met zalm en verschillende oosterse groenten, gecombineerd met een wasabi saus.Met als resultaat dat de pannenkoeken een Japanse touch krijgen.
Wil je ze meenemen in je lunchbox? Vul ze dan op de juiste manier (zoals in het filmpje onderaan de pagina) en eet ze gemakkelijk uit het vuistje.
Bekijk recept...
Spinazie omelet Rol
De bovenstaande foto doet bijna aan een stilleven denken. Ik heb dit stilleven geproefd en ondanks de fel groene en rode kleur leef ik nog steeds. Het smaakte zelfs heerlijk. Volgens onderzoek zou dit gerecht juist veel lekkerder moeten zijn dan exact hetzelfde gerecht maar dan in saaie, vlakke kleuren. Je proeft daadwerkelijk deels met je ogen.
Wanneer je door de supermarkt loopt, heb je waarschijnlijk de indruk dat aan veel gekleurde voedingsmiddelen een hoop chemie is toegevoegd om het aantrekkelijker te maken voor de consument. Soms is dat zo, zoals de synthetische kleurstof Briljantzuurgroen (E142). Maar soms komen de kleurstoffen gewoon uit de natuur en is er helemaal niets mis mee. Ik kan je vertellen dat in mijn recept ook een heerlijke portie kleurstof zit! In dit gerecht hebben we te maken met het pigment genaamd Betanine; een kleurstof die in hoge concentraties voorkomt in rode biet. Daarnaast wordt de kleurstof genaamd Chlorofyl gewonnen uit groene bladeren zoals spinazie. En laat dit recept nu voornamelijk bestaan uit bietjes en spinazie! Dus, houd je ook wel van een mooi kleurenpalet op je bord en een smaak explosie in je mond? Dan zit je met dit recept goed.
Bekijk recept...
Pizzoccheri, mijn favoriete Italiaanse pasta
Over dit gerecht heb ik eigenlijk te veel te vertellen voor in deze korte blog post. Wanneer ik dit schrijf, ben ik net terug van een hoogte stage op de grens van Zwitserland en Italië. Voor topsporters zal Livigno klinken als muziek in de oren. Het is de plaats waar ze meer rode bloedlichaampjes verzamelen, buiten adem een berg op jakkeren of op de rustdag in het bikepark te vinden zijn. Maar wat de meesten niet zullen weten is dat er niet ver daar vandaan een vallei genaamd Valtellina ligt. Wanneer je vanaf Livigno de pass over fietst en vervolgens begint af te dalen richting het plaatsje Poschiavo, zou je eens goed je neus in de lucht moeten steken. Kun je de ‘Pizzoccheri’ al ruiken? “Wát ruiken”, zul je nu misschien denken? Welnu, maak het recept, steek je neus in de lucht als je weer in Livigno bent en je zult me begrijpen.
Bekijk recept...
kruidige bloemkool couscous
Ork ork ork, groenten eet je met een………. lepel.
Het eten van groenten is ons Nederlanders niet echt met de paplepel ingegoten. Nog niet zo lang geleden zwoer de gemiddelde Nederlander bij aardappelen, groenten en vlees op het bord. Waarbij groenten ongetwijfeld de kleinste éénderde van de oppervlakte van het bord in beslag nam. Daar is de afgelopen jaren gelukkig veel verandering in gekomen. Niet alleen werd de 'buitenlandse keuken' na de tweede wereld oorlog steeds populairder, ook zijn we ons steeds bewuster geworden van gezonde voeding. Maar het kan nog altijd beter! De Nederlander eet gemiddeld 130 gram groenten per dag waarvan 83% bij de avondmaaltijd genuttigd wordt. Het voedingscentrum adviseert om 250 gram groenten per dag te eten. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf verbaasd was over dit verschil. Ik ga jullie een handje helpen! Groeten eten wordt er op deze manier wél met de paplepel in gegoten. Dit gerecht heeft een midden-oosters tintje en is gemakkelijk (met de lepel) op te eten. Deze bloemkool couscous is geschikt voor diner of lunch. Zo kun je de inname van groeten meer verspreiden over de dag.
Ork ork ork, bloemkool couscous eet ik met een…. Lepel! Lekker en simpel!
Bekijk recept...
Rusks: Dé zuidafrikaanse karnemelk koekjes
Op een foodblog voor sporters kan dit recept natuurlijk niet ontbreken; wat kun je het beste eten tijdens een workout? Ik bedacht me dat ik dit onderwerp nog nooit had aangestipt en dus wordt het hoog tijd jullie eens kennis te laten maken meteen inspirerend koekje voor tijdens het sporten. Eerlijk gezegd bak ik niet vaak repen of tussendoortjes voor op de fiets. Waarom niet? Welnu, de kant-en-klare repen en dranken liggen eigenlijk zo voor het grijpen en het is dus gewoon heel makkelijk om snel even iets in het zakje van mijn fiets shirtje te proppen voor een lange training. Maar eerlijk gezegd ben ik geen die-hard zoetekauw en heb ik het liefst zelf in de hand hoe zoet ik iets maak. Daarom kreeg ik afgelopen maand, toen ik in Zuid-Afrika op trainingskamp was, het idee hier verandering in te brengen. Eenmaal thuis dook ik de keuken in om een echt traditioneel Zuid-Afrikaans koekje te gaan bakken; de zo geheten 'buttermilk Rusks' maar dan net even anders. Hierbij het resultaat, een stevige koek op basis van karnemelk. Gezoet met een beetje suiker, cranberries en rozijnen. Het is een echte traktatie voor tijdens of na het sporten.
Bekijk recept...
Courgette pannenkoekjes met polenta
Deze hartige, groenten pannenkoekjes zijn wat mij betreft heel geschikt als lunch of perfect wanneer ik behoefte heb aan een lichte avond maaltijd. Ze zijn niet heel rijk aan koolhydraten maar bevatten wel hoop goede voedingsstoffen voor het herstel. Perfect dus voor de de rustige trainingsdagen dagen. Bovendien zijn de pannenkoeken makkelijk in te vriezen en daarmee ideaal om mee te nemen naar het werk of om van te smullen op een reisdag. Lekker om te delen of, als je je bedenkt na het nemen van je eerste hap, om helemaal voor je zelf te houden.
Bekijk recept...
Groententuintje op de maan
De naam van dit gerecht zal je misschien verrassen. Maar het is niet zo verbazingwekkend als je het gerecht straks uit de oven haalt. Dan zul je zien dat het er daadwerkelijk uit ziet als een echt maanlandschap! Het recept is afgeleid van een Engels gerecht genaamd 'Toat in the hole' (pad in het gat), waar kleine gehaktballetjes zich verstoppen in de gaten. Mijn versie van de Toad in the hole is vegetarisch. De groenten die ik gebruik komen door de warmte naar boven en vullen zodoende de kraters op de maan.
Bekijk recept...
kwark-fruit ijsjes zonder toegevoegde suikers
Van 4 tot en met 10 september daagt Ekoplaza jou uit een week lang te eten zonder toegevoegde suikers. Ik ben erg benieuwd hoe makkelijk of moeilijk dat precies is. Maar ik ben van mening dat het een fantastisch experiment is en wil jullie graag een handje helpen met inspiratie door middel van dit recept zonder toegevoegde suikers.
Ik heb al wat huiswerk gedaan en me verdiept in het eten van suikers en de bezwaren hier tegen. Wist je dat zelfs in veel vleeswaren en sausen toegevoegde suikers zitten? Als je je hiervan bewust bent en je deze producten vervangt voor suikervrije producten zul je de zoetigheid niet echt missen. Waarschijnlijk wordt het pas lastig als je in de koffiepauze een koekje wilt pakken of een dipje hebt rond een uur of 4. Zodoende bedacht ik me dat het leuk zou zijn een lekker tussendoortje te maken wat je door zo'n dipje heen helpt en je maag wat voller doet voelen.
Bekijk recept...
Artisjok lasagne
Deze lasagne is toch wel een van mijn favorieten. Ik ben ooit een artisjok lasagne tegen het lijf gelopen in een Italiaans winkeltje vol lekkernijen. Ik nam hem mee naar de camper om er in de avond lekker van te smullen. Zalig! Die Italianen weten hoe ze pasta gerechten moeten maken zeg. Maar zoals zo vaak; ik vond hem te ongezond, te vet. Gelukkig was het nog maar het begin van de zomer en trok ik me niet zo veel aan van kazige saus. Volgende training maar een uurtje langer maken dacht ik nog. Nee, dat is een grapje. Maar het kwam er wel op neer dat ik was getriggerd om thuis minstens net zo'n lekkere Artisjok lasagne te maken met de helft van het vet. Ik probeer zo min mogelijk boter en room te gebruiken maar er zitten wel verschillende kaassoorten in, zoals dat toch echt wel hoort bij lasagne. Helemaal vetarm is het dus zeker niet maar zeker een stuk minder vet dan de meeste kant en klare lasagne die je in de winkel vindt. Het belangrijkste is: wanner je het zelf bereidt, heb je tenminste zelf in de hand wat je ingrediënten zijn.
Home made lasagne is vaak behoorlijk wat werk maar niet perse heel moeilijk. Bovendien is de basis laag van deze lasagne makkelijk van te voren voor te bereiden en in de koelkast te bewaren.

V
óór je gaat beginnen heb ik nog een opmerking over het gebruik van lasagne bladeren. Op de verpakking staat namelijk vaak aangegeven dat je de vellen niet hoeft voor te koken. Dat ligt echter heel erg aan de vulling van de lasagne. Mijn tip is; leg lasagne vellen ALTIJD voor 1 of 2 minuten in een laagje heet water. Dan weet je zeker dat ze goed gaar worden.
Bekijk recept...
 Pagina 1 / 3  >>