Arabische-laagjes van aubergine en couscous
Dit Arabische groentegerecht kent eigenlijk maar 2 geheimen. 1: de juiste ingrediënten bij elkaar weten te vinden en 2: netjes stapelen. Ja, je leest het goed: stapelen. En dan bedoel ik niet koolhydraten stapelen (in tegendeel want dit gerecht is niet bepaald koolhydraat rijk). Eigenlijk bouw je, net als bij lasagna, het gerecht op uit verschillende laagjes ingrediënten. Met groenten als basis en lekkere kruiden weet je in een handomdraai een goed gerecht op tafel te zetten met een licht pittig Arabisch tintje. Door de hoeveelheid groenten en couscous is het licht verteerbaar en bevat het goede voedingsstoffen en veel vezels. De snelle koolhydraten ontbreken in het gerecht en vandaar dat ik dit het liefste eet op een rustige dag. Ik heb dan minder energie verbruikt en dus is de behoefte aan veel koolhydraten niet zo groot. Dus; perfect om NU die vitaminen en mineralen flink aan te vullen. Rustdag is Arabische-laagjes dag!
Recept voor: 2 personen
bereidingstijd: 45 min
Ingrediënten
Aan de slag
Het is nu wachten tot de twee hoofd ingrediënten gaar zijn. Ondertussen begin je met het maken van de topping en de dressing.
Recept voor: 2 personen
bereidingstijd: 45 min
Ingrediënten
- 2 aubergines
- Bulgur weed of couscous (ik ben zelf erg fan van bulgur weed maar couscous kan ook heel goed. Kies wat je lekker vindt).
- 1/2 paprika - fijngesneden
- 1 handje ongezouten amandelen
- 1 granaatappel (of als je geen zin hebt in het schoonmaak proces, 1 bakje kant en klare granaatappel pitjes)
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode ui
- 3 takjes munt
- 1 bakje (125 gram) Griekse yoghurt
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels komijnzaad poeder
- 2 theelepels koriander poeder
- zout en peper
Aan de slag
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd de aubergines in lengterichting in dunne plakken (ongeveer 0,5 cm) en bestrijk de plakken met olijfolie.
- Pel en snipper de ui en 1 teentje knoflook. Spreid dit samen met de aubergine uit op een bakplaat en kruid dit ruimschoots met koriander poeder, komijnzaad poeder, zout en peper.
- Schuif de bakplaat in de oven en bak tot de aubergines mooi zacht van structuur zijn geworden. (Dit zal ongeveer 15 to 20 minuten duren).
- Kook ondertussen de bulgur of de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Het is nu wachten tot de twee hoofd ingrediënten gaar zijn. Ondertussen begin je met het maken van de topping en de dressing.
- Maak de granaatappel schoon. Dit is een beetje een vervelend klusje maar het duurt niet lang. Heb je hier geen zin in? Bij de AH zijn regelmatig kant en klare granaatappel pitjes te verkrijgen.
- Hak de amandelen grof, de munt fijn, snijd de paprika ik kleine stukjes en pers het andere teentje knoflook.
- Voeg de munt, stukjes paprika en knoflook toe aan de Griekse yoghurt en breng op smaak met zout. Je hebt nu een heerlijke fris zure dressing.
- Neem de bakplaat met aubergines uit de oven en je bent klaar voor het grote stapelen!
- Vorm de laagjes als volgt; drapeer een aantal plakken aubergines in een schaal en bestrijk met een beetje yoghurt dressing.
- Voeg een laagje bulgur toe gevolgd door een paar plakken aubergines. Herhaal dit tot de ingrediënten op zijn.
- Toppeer de salade met een flinke hoeveelheid amandelen, granaatappel pitjes en de overgebleven dressing.