Wat eet een atleet?
Sporters kost
Boekweit pannenkoeken met gerookte zalm
Het plan om boekweit pannenkoeken met gerookte zalm te maken stond al een tijd op mijn verlanglijstje. Eigenlijk kwam ik op dit idee doordat mijn mountainbike-collega Sophie von Berswordt mij vertelde dat ze de combinatie van boekweit met gerookte zalm zo lekker vond. Zodoende ben ik gaan experimenteren en kwam ik erachter dat ze gelijk had! Ik ben sowieso al een echte boekweit liefhebber en de sterke smaak hiervan past inderdaad uitstekend bij gerookte zalm.
Om een volledige maaltijd op tafel te kunnen zetten met zowel eiwitten, koolhydraten als voldoende groenten, vul ik de pannenkoeken met zalm en verschillende oosterse groenten, gecombineerd met een wasabi saus. Met als resultaat dat de pannenkoeken een Japanse touch krijgen.
Wil je ze meenemen in je lunchbox? Vul ze dan op de juiste manier (zoals in het filmpje onderaan de pagina) en eet ze gemakkelijk uit het vuistje. .


Recept voor: 8 tot 10 pannenkoeken
bereidingstijd: 45 min

Ingrediënten

voor de pannenkoeken

  • 100 gram boekweitmeel
  • 100 gram bloem
  • 450 ml melk (of een plantaardige variant)
  • 2 eieren
  • roomboter om in te bakken
voor de vulling
  • 200 gram gerookte zalm of zalmsnippers
  • 1/2 komkommer
  • 1 pakje bimi of ± 200 gram kleine broccoli roosjes
  • 2 theelepels wasabi
  • 1 avocado
  • 2 theelepels sesamzaad
  • 2 eetlepels kwark

Aan de slag
  • Maak het pannenkoekenbeslag door het boekweitmeel, bloem, melk en de eieren te mengen. Zet de mengkom opzij. Het beslag kan rusten terwijl je met de vulling aan de slag gaat.
  • Maak de bimi of de broccoli-roosjes schoon en blancheer 2 á 3 minuten in kokend water. Giet af en laat afkoelen.
  • Snijd de komkommer in plakjes, hak de gerookte zalm tot kleine snippers en maak de avocado schoon.
  • Maak de saus door de avocado, de helft van de gesneden komkommer, 2 theelepels wasabi, 2 theelepels sesamzaad en 2 eetlepels kwark glad te pureren met de staafmixer.
  • De vulling voor je pannenkoeken is nu klaar. Tijd om te gaan bakken!
  • Verhit een goede koekenpan met een beetje boter en bak van het beslag pannenkoeken. Gebruik voor elke nieuwe pannenkoek een beetje roomboter om je pan vet te houden.
  • *Tip 1: Stapel de pannenkoeken op een bord en leg hier een ander bord bovenop om het warm te houden. Zet dit in een oven die op hele lage temperatuur is ingesteld. (± 40 graden)
  • Serveertijd! Zet de saus, zalmsnippers, komkommer en bimi op tafel en iedereen kan zijn pannenkoek naar eigen smaak vullen.
  • *Tip 2: Zie het filmpje hieronder voor de perfecte manier om je pannenkoek te vullen en op te eten!
terug