Wat eet een atleet?
Sporters kost
decarnivoriseren burger
Ik heb zojuist een nieuw woord toegevoegd aan mijn persoonlijke vocabulaire; “decarnivoriseren”. Niet dat ik spontaan vegetariër ben geworden maar ik ben zeker geen uitgesproken carnivoor. Om daar ook maar een naamkaartje op te plakken; ik ben een flexitariër. Af en toe een stukje vlees vind ik heerlijk maar zo nu en dan een dag zonder vlees is ook goed en heel lekker. Zo merk ik dat ik veel creatiever omga met mijn ingrediënten als ik een dag zonder vlees kook. Met een combinatie van de juiste groenten, peulvruchten, noten en zaden zet je een heerlijk gerecht op tafel zonder dat je jezelf tekort doet wat betreft eiwitten.

Dit gerecht maakte ik vlak voor mijn vertrek naar het prachtige Zuid-Afrika. Het land dat befaamd is om zijn malse biefstuk en de vele safari-gangers, die hopen een glimp op te vangen van een leeuw die net een rauw stuk vlees van zijn prooi afscheurt. Met dit beeld in gedachten liep ik door de supermarkt. Ik was op zoek naar de beste ingrediënten voor mijn anti-carnivoren burger. “Laten we eens een dagje decarnivoriseren”, sprak ik mezelf toe.
Uiteindelijk kwam ik thuis met kikkererwten en kastanje champignons als basisingrediënten voor mijn burger en een aantal kruiden als goede smaakmakers.

Recept voor: ± 4 tot 5 burgers
bereidingstijd: 45 min

Ingrediënten

• 4 tot 5 burger broodjes naar keuze
• 400 gr kikkererwten
• 250 gr kastanje champignons
• 1 rode ui
• 2 tenen knoflook
• 4 eetlepels havermout
• 2 handjes pompoenpitten
• 2 handjes cashewnoten
• 1 ei
• 2 theelepels kerriepoeder
• 2 theelepels oregano
• 2 eetlepels olijfolie
• sap van 1/2 citroen
• stukje verse gember of 1 theelepel gemberpoeder
• 50 gram parmezaanse kaas
• peper en zout naar smaak
• sla en eventueel mayonaise voor garnering

Aan de slag
• Verwarm de oven voor op 175 graden en bak de burger broodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.
• Pel en snipper de ui en de knoflook en fruit ze kort.
• Snijd de champignons in plakjes. Houd een paar plakjes apart voor de garnering. Bak de rest kort mee met de ui en knoflook.
• Giet de kikkererwten af.
• Doe alle gebakken ingrediënten en alle overige ingrediënten in de blender.
• Pureer dit tot het een mooi geheel. Pureer echter niet té lang. Het is lekker als de burger een beetje een grove structuur heeft.
• Breng op smaak met peper en zout.
• Vorm de burgers op een met paneermeel of havermout bestrooid aanrecht en druk ze voorzichtig plat.
• Verwarm een flinke scheut olie in een pan. Zorg dat de olie goed heet is voor je de burgers in de pan legt.
• Bak de burgers goudbruin vlak voor je ze serveert.

Serveren
• Bak de overige plakjes champignon kort.
• Leg de burger tussen je warme broodje en garneer hem met de champignons. (en als je er van houdt; een beetje mayonaise past hier stiekem heel goed bij)
• Geniet van je dagje decarnivoriseren.
terug