Wat eet een atleet?
Sporters kost
fris fruitige Italiaanse chick. uhhh... kick
Ik heb het niet over een knappe Italiaanse boy die in zijn aalbes-rode zwembroek over het strand loopt… Ik heb het over zelfgemaakt sorbetijs voor de warme zomer dag. Oké ik geef toe dat de temperatuur alweer aan het dalen is maar toch is het tijd voor ijs!! Volgende week staat namelijk de World Cup in Italië op het programma. Italië geeft mij altijd veel inspiratie op het gebied van heerlijk eten. Vooral in koffie en sorbet zijn de Italianen meesters en in deze blog zal ik een een poging doen van jou ook een sorbetmeester te maken! Deze sorbet is speciaal voor fanatieke sporters.

Aalbessen zijn die heerlijke fris rode besjes die je in de zomer veel op de markt of in je eigen tuin zult tegenkomen. Ik maak mijn Italiaanse sorbet het liefst van de aalbes en dat doe ik niet zonder rede. 1. Het is lekker fris van smaak en 2. In dit fruit zit heel veel vitaminen B en Foliumzuur (ook wel vitamine B11). Deze stoffen zijn essentieel bij de vorming van rode bloedcellen en is dus voor een sporter erg belangrijk. Houd je niet van aalbessen? Het recept ook heel erg lekker met bosbessen.

Dit ijs is heel goed als tussendoortje na een pittige training. Er zitten namelijk veel suikers in en ja, Dit noem ik als een voordeel! Velen zijn tegen suikerconsumptie maar dit is onterecht. Als je hebt gesport, heeft je lijf juist snelle koolhydraten nodig om de glycogeenvoorraad weer aan te vullen. Suikers zijn mega snelle koolhydraten! Natuurlijk hoef je niet de hele dag suikerhoudende frisdrankjes naar binnen te werken maar als je veel beweegt verbrand je veel en heb je deze energie nodig.
Ook het ei in dit recept doet zijn werk. De eiwitten zorgen voor spierherstel. Nu zitten er in het ijs zelf niet zo veel eiwitten; in 1 ei zit ongeveer 4 gram eiwit en voor optimaal spierherstel heb je ongeveer 20 gram nodig. Vandaar dat de merengue topping een goede en lekkere aanvulling is.

Recept voor: 6 tot 8 bolletjes
bereidingstijd: 1 uur + 2 uur wachttijd


Ingrediënten voor het ijs
  • 100 gram suiker
  • 1 eiwit
  • 300 gram aalbessen of bosbessen
  • diepvriesbak

Ingrediënten voor de hazelnoot merengue
  • 75 gram hazelnoten
  • 2 eiwitten
  • 75 gram suiker
  • spuitzak met wijd mondstuk of zelfs zonder mondstuk

Aan de slag
  • Maak suikerstroop door 100 ml water en 100 gram suiker in een pannetje al roerend aan de kook te brengen tot de suiker is opgelost. Laat het hierna 5 minuten zachtjes inkoken.
  • Laat de suikerstroop afkoelen.
  • Pureer alle bessen of ander fruit naar keuze (bosfruit is het meest geschikt) in de staafmixer.
  • Duw met een spatel of lepel de vruchten puree door een zeef. Probeer zoveel mogelijk door de zeef te krijgen zodat je alleen de restantjes in de zeef over houdt.
  • Klop 1 eiwit tot het licht en schuimig wordt. Let op: klop niet te lang, het mag niet helemaal stijf worden!
  • Meng de suikerstroop, de fruitpuree en het eiwit in een diepvriesdoos en zet het in de vriezer.
  • Roer het ijs elk half uur even om.
  • Na minimaal 2 uur in de vriezer is het klaar om van gesmuld te worden!

De topping: Hazelnoot merengue
  • Verwarm allereerst de oven voor op 150 graden.
  • Maal 75 gram hazelnoot fijn (food processor of staafmixer). Het mooiste is als er kleine stukjes noot over blijven. Maal niet door tot er alleen maar meel over blijft.
  • Klop 2 eiwitten in een kom stijf. Voeg hier geleidelijk 75 gram suiker aan toe terwijl je blijft kloppen.
  • Zodra dit helemaal stijf is voeg je de gemalen hazelnootjes toe. Schep deze er voorzichtig doorheen zodat het schuim mooi luchtig blijft.
  • Schep het mengsel in een spuitzak en spuit op bakpapier platte cirkeltjes. De cirkeltjes mogen zo groot zijn als je zelf wilt maar maak ze vooral niet te dik want dan wordt de binnenkant van het schuim niet lekker knapperig.
  • Schuif de bakplaat in de oven en bak de merengue 10 min lang op 150 graden. Zet daarna de oven op 120 graden en bak de hazelnoot schuimpjes nog eens 40 min af.
  • Nu zullen deze schuimpjes heerlijk knisperen tussen je tanden en bovendien lekker zoet zijn over je recovery ijsje!!
terug