Groententuintje op de maan
De naam van dit gerecht zal je misschien verrassen. Maar het is niet zo verbazingwekkend als je het gerecht straks uit de oven haalt. Dan zul je zien dat het er daadwerkelijk uit ziet als een echt maanlandschap! Het recept is afgeleid van een Engels gerecht genaamd 'Toat in the hole' (pad in het gat), waar kleine gehaktballetjes zich verstoppen in de gaten. Mijn versie van de Toad in the hole is vegetarisch. De groenten die ik gebruik komen door de warmte naar boven en vullen zodoende de kraters op de maan.
Dit is zeker geen moeilijk recept. De basis is eenvoudig pannenkoeken beslag en wordt gevuld met diverse groenten (waar je naar wens mee kunt variëren). Het geheim van het recept zit hem in de timing. Het is cruciaal om de ovenschaal sissend heet te hebben wanneer het koude beslag in de schaal wordt gegoten. Op deze manier komt het beslag heel mooi omhoog en komen de groenten die eerst op de bodem van de schaal lagen naar boven. Volg dus vooral de stappen in het recept en dan zul je genieten van dit luchtige gerecht.
Recept voor: 4 personen
Bereidingstijd: 40 min + 30 min wachttijd
Ingrediënten
Aan de slag
Dit is zeker geen moeilijk recept. De basis is eenvoudig pannenkoeken beslag en wordt gevuld met diverse groenten (waar je naar wens mee kunt variëren). Het geheim van het recept zit hem in de timing. Het is cruciaal om de ovenschaal sissend heet te hebben wanneer het koude beslag in de schaal wordt gegoten. Op deze manier komt het beslag heel mooi omhoog en komen de groenten die eerst op de bodem van de schaal lagen naar boven. Volg dus vooral de stappen in het recept en dan zul je genieten van dit luchtige gerecht.
Recept voor: 4 personen
Bereidingstijd: 40 min + 30 min wachttijd
Ingrediënten
- 4 eieren
- 350 ml melk
- 250 gram bloem
- 1 rode ui
- 1 kleine aubergine
- 1 kleine broccoli
- 1/2 fles pompoen
- 2 takjes rozemarijn
- zout en peper
- 2 eetlepels olijfolie
Aan de slag
- Begin met het maken van het beslag. Het is het beste als het beslag even in de koelkast kan staan om te rusten. Mix hiervoor de melk, bloem en eieren tot er kleine luchtbelletjes ontstaan. Zet het ongeveer 30 min in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Neem een diep bakblik of een flinke ovenschaal en schenk hierin wat olijfolie. Zorg dat ook de zijwanden van het blik een beetje vettig zijn.
- Zet je bakblik of schaal gedurende een minuut of 10 á 15 in de oven. Het is de bedoeling dat de schaal bloedheet wordt. Dit is een techniek om het gerecht straks mooi te laten rijzen.
- Terwijl het beslag aan het rusten is en de ovenschaal heet wordt, maak je de groenten schoon. Snipper de ui, schil de pompoen en snijd in grote parten. Snijd broccoli in roosjes en de aubergine in kleine blokjes en ris de blaadjes van de rozemarijn takjes.
- Haal de ovenschaal zo kort mogelijk uit de oven hussel alle groenten door het blik. Breng op smaak met zout en peper en zet direct weer terug in de oven.
- Na 10 minuten zijn de groenten voldoende gaar.
- Neem het beslag uit de koelkast. Doe de oven open en probeer het beslag in de ovenschaal te gieten zonder de schaal helemaal uit de oven te halen. Lukt dat niet; probeer de tijd dat de schaal uit de oven is zo kort mogelijk te houden.
- Doe de oven snel weer dicht en bak je landschap in 30 minuten gaar. Doe de oven niet open tijdens het bakken want dan stort je maanlandschap helemaal in ;)
- Eet smakelijk!