Hoge hoogte taart
Deze taart heeft zijn speciale naam te danken aan de grote hoeveelheid ijzer die hij bevat. Spinazie is namelijk het hoofdbestanddeel van deze hartige taart! Spinazie is een lekker en goed ingrediënt voor sporters met ijzer tekort, sporters op hoogte stage of natuurlijk voor ‘normale’ mensen die van spinazie houden.
100 gram spinazie bevat 4,1 mg ijzer. Oke, dat klinkt niet veel maar dat is het wel als je het vergelijkt met zijn groenten-concurrenten zoals broccoli of andijvie die nog geen kwart daarvan aan ijzer bevatten. Kortom; deze spinazie taart is een perfect alternatief voor mijn smakeloze, bruine bruistabletten die ik tijdens de hoogte stage dagelijks naar binnen werk. Uiteraard kan ik niet elke dag 100 gram spinazie eten om aan voldoende ijzer te komen en moeten die bruistabletten uiteindelijk toch mee in mijn koffer op hoogte stage.
Genoeg over de voedingsstoffen en gezondheids-effecten van de taart. Ik heb dit recept in twee varianten geschreven. De eerste variant is gemaakt met amaranth. Amaranth is een heel fijn zaadachtig korreltje dat een lekkere bite geeft aan de taart. Je kunt dit in de schappen van o.a de Ekoplaza vinden. De andere optie is om hem te maken met polenta. Beiden versies zijn erg lekker. De amaranth of de polenta worden rauw in de taart vulling verwerkt en zullen uiteindelijk gaar worden gekookt door het vocht uit de spinazie. De taart blijft hierdoor ook na het aansnijden heel stevig en ziet er prachtig uit om te serveren!
Of je nu voor de versie met amaranth of polenta gaat, je zult van deze hoge hoogte taart genieten. En ben je ook nog eens op hoge hoogte, dan mag je best een stukje extra eten.
Recept voor: 3 tot 4 personen
bereidingstijd: 1 uur + 40 min wachttijd
Ingrediënten
Aan de slag
100 gram spinazie bevat 4,1 mg ijzer. Oke, dat klinkt niet veel maar dat is het wel als je het vergelijkt met zijn groenten-concurrenten zoals broccoli of andijvie die nog geen kwart daarvan aan ijzer bevatten. Kortom; deze spinazie taart is een perfect alternatief voor mijn smakeloze, bruine bruistabletten die ik tijdens de hoogte stage dagelijks naar binnen werk. Uiteraard kan ik niet elke dag 100 gram spinazie eten om aan voldoende ijzer te komen en moeten die bruistabletten uiteindelijk toch mee in mijn koffer op hoogte stage.
Genoeg over de voedingsstoffen en gezondheids-effecten van de taart. Ik heb dit recept in twee varianten geschreven. De eerste variant is gemaakt met amaranth. Amaranth is een heel fijn zaadachtig korreltje dat een lekkere bite geeft aan de taart. Je kunt dit in de schappen van o.a de Ekoplaza vinden. De andere optie is om hem te maken met polenta. Beiden versies zijn erg lekker. De amaranth of de polenta worden rauw in de taart vulling verwerkt en zullen uiteindelijk gaar worden gekookt door het vocht uit de spinazie. De taart blijft hierdoor ook na het aansnijden heel stevig en ziet er prachtig uit om te serveren!
Of je nu voor de versie met amaranth of polenta gaat, je zult van deze hoge hoogte taart genieten. En ben je ook nog eens op hoge hoogte, dan mag je best een stukje extra eten.
Recept voor: 3 tot 4 personen
bereidingstijd: 1 uur + 40 min wachttijd
Ingrediënten
- 400 gram verse spinazie
- 90 gram polenta meel of 90 gram amaranth
- halve courgette
- 1 rode paprika
- bosje verse peterselie
- 1 teentje knoflook
- 2 lente-uitjes
- 2 grote eieren
- 50 gram geraspte parmezaan
- 100 ml melk
- 100 gram ricotta
- zout en peper
- 5 zongedroogde tomaatjes
- hartige taart bladerdeeg uit de vriezer (± 5 plakjes)
- springvorm (een diameter van ongeveer 22 cm is geschikt)
Aan de slag
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd de courgette, paprika, ui, zongedroogde tomaat en de knoflook en hak de peterselie fijn.
- Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit alle gesneden groenten kort.
- Hak de spinazie bladeren grof en bak deze even mee in de pan.
- Haal de pan van het vuur en voeg nu de amaranth of polenta (zonder water!) toe. Meng dit goed met de groeten.
- Bekleed een ingevette bak- of springvorm met de plakjes bladerdeeg. Zorg er voor dat de plakjes ruim over de randen van de bakvorm heen vallen.
- Maak nu het tweede deel van de vulling: klop de eieren, melk, ricotta en parmezaan en breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel eerst alle groenten over de bekleedde springvorm. Giet daarna het eimengsel over de groenten en klop de springvorm zachtjes op het aanrecht zodat het ei zich goed verspreidt.
- Vouw de overhangende deeg randjes naar het midden van de taart over de vulling heen. (zo krijg je een prachtige half open hartige taart)
- Bak de taart eerst 10 minuten op 200 graden en daarna nog eens 30 minuten op 175 graden.