Wat eet een atleet?
Sporters kost
(O)Mega Oceaan salade met citrus dressing
Ik houd erg van experimenteren met verschillende smaken, ingrediënten en texturen. En laat dat bij dit gerecht nu uitstekend gelukt zijn! De combinatie van gerookte vis, frisse citrus en de zachte smaak van de avocado vormen samen een heerlijk bij- of voorgerecht.
Als ik het gerecht mag omschrijven zeg ik: dit is een echte ‘(O)megaOceaan Salade’. De gerookte zalm en avocado zitten namelijk boordevol meervoudig onverzadigde vetzuren (o.a. omega-3 en 6 vetzuren). Dit zijn de zogenoemde essentiële vetten die je uit voeding moet halen omdat je lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Je lichaam heeft dus een helpende hand nodig en die helpende hand is dit recept!
Ik heb het gerecht bovendien een extra oceaan achtig tintje gegeven door zeekraal toe te voegen. Het is immers warm genoeg om een dagje te genieten op het strand en wie krijgt er dan geen zin in een frisse oceaan salade?


Recept voor: 2 personen
bereidingstijd: 15 min

Ingrediënten

  • 1 grote rode grapefruit
  • 1 limoen
  • 1/2 witte ui
  • handje verse koriander
  • 100 gram gerookte zalm
  • 1 avocado
  • 100 gram garnalen
  • handje zeekraal (vaak te verkrijgen bij de supermarkt) Kun je het echt nergens krijgen? Jammer maar geen probleem, de salade is ook lekker zonder. (Maar dan is het natuurlijk geen (O)Mega Oceaan Salade meer)

Aan de slag
  • Halveer de grapefruit en maak hem schoon. Dit doe je door rondom, langs de randen van het vruchtvlees te snijden en vervolgens ieder partje los te snijden van de velletjes. Daarna kun je de partjes eruit lepelen. (hier een goed filmpje van de methode: https://www.youtube.com/watch?v=SCxMhLtODX0)
  • Leg het vruchtvlees van de grapefruit apart in een schaaltje en pers het overgebleven sap uit de schil in een kleiner schaaltje.
  • Neem het kleine schaaltje en rasp hierboven de schil van een halve limoen en pers hem uit. Voeg vervolgens een eetlepel water toe, breng op smaak met peper (gebruik geen zout, het gerecht wordt gezout door de zeekraal) en meng alles tot een lekkere dressing.
  • Snijd het vruchtvlees van de andere helft van de limoen in partjes. Voeg dit bij de schaal met grapefruit.
  • Snijd de ui in dune ringen, hak de koriander en de zeekraal grof, snijd de avocado in plakjes en leg alles apart.
  • Neem de garnalen en de zalm uit de koelkast en snijd de zalm in mooie stukjes.
  • Kies zelf je serveer stijl. Geordend of lekker gemixt. Ik houd van de geordende stijl maar eerlijk is eerlijk; uiteindelijk hussel je het tijdens het opeten toch een beetje door elkaar. Alle smaken komen namelijk het best naar boven als je van ieder ingredient een beetje tegelijk kunt proeven. Mmmm
  • Dus: doe alle ingrediënten in een mooie salade kom en giet de citrus dressing er over heen of drapeer alle ingrediënten netjes op een schaal, giet de dressing er over en garneer met de koriander en een limoenschijfje.

Geniet er van!
terug