Pastinaak soep met bonbons van forel
Na het lezen van de titel zul je wel denken; ‘bonbons in een soep? Ik heb met kerst een bijzonder diner gehad maar dit kende ik nog niet’. Het klinkt inderdaad niet alledaags en dat is het ook niet. Deze bonbons zijn niet de gebruikelijke zoete vulling met een omhulsel van chocolade. Ik maak de vulling van gerookte forel en appel-mierikswortel dip en omhul dit met filodeeg. Op zichzelf al een heerlijk klein hapje als voorgerecht maar de smaak komt nog beter tot zijn recht wanneer ze drijven in de romige pastinaak soep.
Deze omschrijving klinkt zeker niet als een ‘athletes only’ gerecht maar is eigenlijk hartstikke gezond. Het vraagt alleen rust en tijd om dit gerecht te maken en ervan te genieten. Iets wat niet alle sporters zullen doen (we hebben tenslotte altijd honger) maar genieten van je eten geeft mij als sporter ontspanning en rust.
Een korte uitleg over dit gerecht. De soep is uiteraard peanuts; makkelijk te maken en geen probleem om een dagje te laten staan of in te vriezen. Voor de bonbons geldt dat echter niet. Ze vragen aandacht tijdens de bereiding. De bonbons gaan in de oven en krijgen daardoor een heerlijk knapperig korstje. Serveer ze dezelfde dag nog en bewaar ze niet in de koelkast.
De vulling van de bonbons bevat appel-mierikswortel dip (merk: Your Organic Nature) en is te verkrijgen bij de Ekoplaza.
Recept voor: 2 tot 2,5 liter soep en 15 kleine bonbons
bereidingstijd: 2 uur
Ingrediënten soep
Ingrediënten forel bonbons
Overige benodigdheden:
Aan de slag deel 1 (de soep)
Aan de slag deel 2 (de bonbons)
Deze omschrijving klinkt zeker niet als een ‘athletes only’ gerecht maar is eigenlijk hartstikke gezond. Het vraagt alleen rust en tijd om dit gerecht te maken en ervan te genieten. Iets wat niet alle sporters zullen doen (we hebben tenslotte altijd honger) maar genieten van je eten geeft mij als sporter ontspanning en rust.
Een korte uitleg over dit gerecht. De soep is uiteraard peanuts; makkelijk te maken en geen probleem om een dagje te laten staan of in te vriezen. Voor de bonbons geldt dat echter niet. Ze vragen aandacht tijdens de bereiding. De bonbons gaan in de oven en krijgen daardoor een heerlijk knapperig korstje. Serveer ze dezelfde dag nog en bewaar ze niet in de koelkast.
De vulling van de bonbons bevat appel-mierikswortel dip (merk: Your Organic Nature) en is te verkrijgen bij de Ekoplaza.
Recept voor: 2 tot 2,5 liter soep en 15 kleine bonbons
bereidingstijd: 2 uur
Ingrediënten soep
- 3 stuks pastinaak (ongeveer 700 gram)
- 1,5 liter groenten bouillon
- 1 teen knoflook
- 3 kleine sjalotjes
- 1/2 theelepel venkelzaad
- 1/2 theelepel gedroogde peterselie
- 1/4 zure appel
- 1 eetlepel citroensap
- gemalen rode chilivlokken
- peper en zout
Ingrediënten forel bonbons
- olijfolie om in te vetten
- 5 grote vellen filodeeg (dat is ongeveer 120 gram)
- 125 gram gerookte forel
- Sandwichspread appel-mierikswortel (merk: Your Organic Nature. Te koop bij de Ekoplaza)
Overige benodigdheden:
- staafmixer of keuken machine
- een silicone bonbonvorm of een mini-cupcake vorm (kies de kleinste die je kunt vinden)
- een invet kwast
Aan de slag deel 1 (de soep)
- Snipper de ui en de knoflook en snijd de appel en pastinaak in dunne plakjes.
- Fruit de ui en de pastinaak in een scheutje olijfolie in een soeppan.
- Voeg wanneer beetgaar het teentje knoflook, de appel en de theelepels kruiden toe en bak kort mee.
- Giet hier 1,5 liter groenten bouillon bij en laat 10 minuten zachtjes koken.
- Wanneer dit gaar is, blend je dit in de keukenmachine of met de staafmixer tot een mooie gladde soep.
- Roer desgewenst een scheutje slagroom door de soep en breng op smaak met zout, peper en rode chilivlokken.
Aan de slag deel 2 (de bonbons)
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Neem al het filodeeg uit de vriezer en laat de vellen onder een vochtige theedoek ontdooien. Het vocht uit de doek voorkomt uitdroging van het flinterdunne deeg. Probeer de vellen tussendoor zo veel mogelijk onder de theedoek te houden.
- Snijd de forel in stukjes die mooi in je bonbon- of of minicupcake vorm passen.
- Pak 1 vel filodeeg en vet hem met het kwastje ruimschoots in met olijfolie. Hierdoor wordt het deeg mooi soepel en makkelijk te verwerken. Snijd het vel in reepjes van ongeveer 1 tot 1,5 cm breed (zie foto).
- Neem de bonbonvorm en leg de lapjes filodeeg kruislings over elkaar zo dat er een ster vorm ontstaat. Zorg dat er telkens een klein stukje boven het randje van de vorm uitkomt.
- Herhaal dit totdat alle reepjes van je eerste filodeeg-vel op zijn en begin dan met het vullen van de bonbons.
- Leg in het midden van elk sterretje een stukje forel en vul dat vervolgens aan met een flinke theelepel appel-mierikswortel dip.
- Nu vouw je de bonbons dicht door elk reepje filodeeg naar het midden over elkaar heen te vouwen. Plak de laagjes eventueel dicht door tussen elk velletje een beetje appel-mierikswortel dip te smeren.
- Herhaal alles vanaf stap 4 tot de filodeeg vellen op zijn.
- Doe de bonbons 10 minuten in de oven. Wanneer deze 10 minuten voorbij zijn haal je de bonbons uit hun vorm.
- Leg ze een voor een omgekeerd op een bakplaat en zet ze dan nog eens 10 minuten in de oven om rondom lekker krokant te worden.
- De bonbons zijn klaar!! Verwarm de soep en decoreer hem vlak voor het serveren met een paar bonbons.