Pizzoccheri, mijn favoriete Italiaanse pasta
Over dit gerecht heb ik eigenlijk te veel te vertellen voor in deze korte blog post. Wanneer ik dit schrijf, ben ik net terug van een hoogte stage op de grens van Zwitserland en Italië. Voor topsporters zal Livigno klinken als muziek in de oren. Het is de plaats waar ze meer rode bloedlichaampjes verzamelen, buiten adem een berg op jakkeren of op de rustdag in het bikepark te vinden zijn. Maar wat de meesten niet zullen weten is dat er niet ver daar vandaan een vallei genaamd Valtellina ligt. Wanneer je vanaf Livigno de pass over fietst en vervolgens begint af te dalen richting het plaatsje Poschiavo, zou je eens goed je neus in de lucht moeten steken. Kun je de ‘Pizzoccheri’ al ruiken? “Wát ruiken”, zul je nu misschien denken? Welnu, maak het recept, steek je neus in de lucht als je weer in Livigno bent en je zult me begrijpen.
Pizzoccheri is een stevige pastamaaltijd die je eigenlijk alleen in deze regio zult tegen komen. Het is een oeroud, stevig boeren gerecht van lokale streek producten. De basis van alles is de boekweit pasta. De finishing touch van dit gerecht zit hem in een lokale kaas uit de Valtellina vallei en salieboter. Maar hoe kan je dit gerecht met deze Italiaanse producten nu in Nederland maken? Voor de thuisblijvers die Italië zullen moeten missen deze zomervakantie heb ik de oplossing. In dit recept ga ik je leren hoe je zelf boekweit pasta kunt maken. Bovendien heb ik de overige Italiaanse ingrediënten voor je vertaald naar producten die je in Nederland ook zult kunnen krijgen. Met deze paar kleine aanpassingen kan ik je beloven dat hij thuis net zo lekker zal smaken als in Valtellina zelf. Je zult Italië vanuit je eigen tuin kunnen proeven!
Recept voor: 4 porties
Bereidingstijd: 1,5 tot 2 uur
Ingrediënten
Aan de slag
Ik begin met het en snijden van de groenten zodat deze klaar liggen en je hier straks geen tijd aan kwijt bent als het druk wordt in de keuken.
Nu maken we het pastadeeg. Dit is veel eenvoudiger dan je denkt.
Leg de noodles apart (stort ze niet lomp in een bak boven op elkaar want dan zul je ze nooit meer uit elkaar krijgen)
Pizzoccheri is een stevige pastamaaltijd die je eigenlijk alleen in deze regio zult tegen komen. Het is een oeroud, stevig boeren gerecht van lokale streek producten. De basis van alles is de boekweit pasta. De finishing touch van dit gerecht zit hem in een lokale kaas uit de Valtellina vallei en salieboter. Maar hoe kan je dit gerecht met deze Italiaanse producten nu in Nederland maken? Voor de thuisblijvers die Italië zullen moeten missen deze zomervakantie heb ik de oplossing. In dit recept ga ik je leren hoe je zelf boekweit pasta kunt maken. Bovendien heb ik de overige Italiaanse ingrediënten voor je vertaald naar producten die je in Nederland ook zult kunnen krijgen. Met deze paar kleine aanpassingen kan ik je beloven dat hij thuis net zo lekker zal smaken als in Valtellina zelf. Je zult Italië vanuit je eigen tuin kunnen proeven!
Recept voor: 4 porties
Bereidingstijd: 1,5 tot 2 uur
Ingrediënten
- 300 gram boekweit meel
- 75 gram bloem (de verhouding bloem : boekweitmeel moet altijd 1:4 zijn. Doe je er te weinig bloem bij dan zal je deeg niet elastisch genoeg worden.
- 300 gram savooiekool of spitskool, fijngesneden
- 4 handjes paddenstoelen mix
- 100 gram geraspte kaas - kies als vervanging voor Valtellina kaas een Gruyère, Comté of Beaufort
- 1 bosje salie
- 1 eetlepel roomboter
- 1 teen knoflook
- zout en peper
Aan de slag
Ik begin met het en snijden van de groenten zodat deze klaar liggen en je hier straks geen tijd aan kwijt bent als het druk wordt in de keuken.
- Snijd de knoflook fijn, de paddenstoelen in plakken, hak de salie en leg apart
- Rasp de kaas en zet ook dit apart.
Nu maken we het pastadeeg. Dit is veel eenvoudiger dan je denkt.
- Weeg het boekweitmeel en de bloem af en stort dit in de vorm van een molshoop op een schoon aanrechtblad. Maak in het midden van de hoop een klein holletje en giet hier een heel klein beetje water in.
- Begin het meel en het water te husselen door het meel telkens een beetje naar het midden van het holletje te werken. Voeg wanneer het gemengd is, telkens een klein beetje water toe. Doe dit rustig en voeg nooit te veel water toe.
- Kneed goed. Het deeg moet elastisch worden en zo droog dat het niet aan je aanrecht blijft plakken.
- Bestrooi je aanrechtblad met een dun laagje bloem.
- Verdeel het deeg in een paar porties zodat het makkelijker te bewerken is.
- Rol het deeg uit tot een dikte van ±3 mm en bestrooi tevens met een dun laagje bloem.
- Snijd met een mes stroken van ongeveer 10 cm breed van het uitgerolde deeg.
- Leg de stoken deeg op elkaar en snijd hier vervolgens dunne reepjes pasta van. (origineel zijn ze ongeveer 0,5 cm)
Leg de noodles apart (stort ze niet lomp in een bak boven op elkaar want dan zul je ze nooit meer uit elkaar krijgen)
- Breng 2 pannen met water aan de kook.
- Kook de gesneden savooiekool in 5 minuten gaar.
- Kook de boekweit noodles in ongeveer 8 minuten gaar. Check af en toe op gaarheid want het hangt van de dikte af hoe lang ze moeten koken.
- Bak in een koekenpan ondertussen de knoflook, paddenstoelen en salie in een ruime hoeveelheid roomboter.
- Giet de kool en de noodles af en voeg alles toe aan de koekenpan met paddenstoelen.
- Bak kort en voeg hier de kaas aan toe tot deze is gesmolten.
- Serveer met eventueel nog een beetje geraspte kaas on top (als je net zo veel van kaas houd als ik is dat sterk aan te raden)
- Geniet van de smaak uit Valtellina!