Wat eet een atleet?
Sporters kost
Robuuste sandwich koeken
Flapjacks, eierkoeken, mueslikoeken, gelukskoekjes, langevinger koeken; je kunt het zo gek niet bedenken, ze bestaan allemaal. Zo ook mijn sandwich-koeken. Dat is dus dubbel zo dik, dubbel zo voedzaam en dubbel zo lekker. Oké, tot zo ver mijn reclame praatje. Terug naar de werkelijkheid. Toen ik schreef ‘dubbel zo dik’ bedoelde ik overigens dat de koek dubbel zo dik is, niet dat jij dubbel zo dik wordt na het eten van de koek. Het tegendeel is zelfs waar. Deze koeken zijn absoluut vullend en robuust maar zeker niet per definitie ongezond. Als sporter heb ik regelmatig van die dagen dat ik het gevoel heb dat ik 3 keer per dag aan mijn ontbijt zit. Dit komt met name voor in zware trainings- of wedstrijdweken. Ik let dan extra op mijn eiwit- en koolhydraat inname. Dat komt er dus op neer dat ik al snel aan het derde schaaltje kwark met muesli van de dag zit en dat ben ik wel eens zat. Zodoende besloot ik afgelopen week mijn eigen voedzame koeken te ontwikkelen. Dit is hem geworden; een lekker dikke dubbele koek met muesli, (hoe kan het ook anders) noten en niet al te veel boter. Omdat hij zo voedzaam en koolhydraatrijk is zul je er niet snel té veel van eten en heb je een goede bodem in je maag voor de volgende training. Bak ze en natuurlijk smul ze!

Recept voor: 6 stuks
bereidingstijd: 30 min

Ingrediënten (voor de koek)

  • 50 gram boter
  • 50 gram zelfrijzend bakmeel
  • 60 gram cruesli (zo naturel mogelijk, zonder stukjes chocola of andere toevoegingen)
  • 20 gram noten mix (het lekkerst is een mengsel van hazelnoten, amandelen en walnoten)
  • 20 gram havermout vlokken
  • 1 ei

Ingrediënten (voor de vulling)
  • 100 gram dadels
  • 2 eetlepels water

Aan de slag
  • Verwarm de oven voor op 175°.
  • Smelt de boter in een grote kom in de magnetron.
  • Voeg alle ingrediënten voor de koek toe aan de boter en meng tot een geheel.
  • Vorm met een natte hand balletjes van het deeg. Ze moeten ongeveer een doorsnee hebben van 2,5 cm (zie foto).
  • Als het goed is heb je nu ongeveer 12 ronde balletjes. Het maakt natuurlijk niet zo veel uit hoeveel je er precies hebt. Maar een even aantal is is wel handig. Het moeten tenslotte sandwich koeken worden!
  • Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze met een spatel plat
  • Bak de koeken 15 minuten in de oven en keer de koeken gedurende het bakken één keer om.
  • Ontpit de dadels en pureer ze met 2 eetlepels water om het goed smeuïg te maken.
  • Laat de koeken afkoelen en bestrijk vervolgens de helft er van met een lekkere, dikke laag dadel puree. Leg de andere helft er boven op.
  • De sandwich koekjes zijn all yours! Geniet er van
terug