Rusks: Dé zuidafrikaanse karnemelk koekjes
Op een foodblog voor sporters kan dit recept natuurlijk niet ontbreken; wat kun je het beste eten tijdens een workout? Ik bedacht me dat ik dit onderwerp nog nooit had aangestipt en dus wordt het hoog tijd jullie eens kennis te laten maken meteen inspirerend koekje voor tijdens het sporten. Eerlijk gezegd bak ik niet vaak repen of tussendoortjes voor op de fiets. Waarom niet? Welnu, de kant-en-klare repen en dranken liggen eigenlijk zo voor het grijpen en het is dus gewoon heel makkelijk om snel even iets in het zakje van mijn fiets shirtje te proppen voor een lange training. Maar eerlijk gezegd ben ik geen die-hard zoetekauw en heb ik het liefst zelf in de hand hoe zoet ik iets maak. Daarom kreeg ik afgelopen maand, toen ik in Zuid-Afrika op trainingskamp was, het idee hier verandering in te brengen. Eenmaal thuis dook ik de keuken in om een echt traditioneel Zuid-Afrikaans koekje te gaan bakken; de zo geheten 'buttermilk Rusks' maar dan net even anders. Hierbij het resultaat, een stevige koek op basis van karnemelk. Gezoet met een beetje suiker, cranberries en rozijnen. Het is een echte traktatie voor tijdens of na het sporten.
Voordat je aan de slag gaat wil ik wel even vermelden dat deze koeken niet veel actieve keukentijd vereisen maar wel heel lang in de oven moeten. Nadat je het beslag tot cake hebt gebakken moet het geheel in plakken worden gesneden en daarna nog zo'n 3 tot 4 uur in de oven om uit te drogen. Niet moeilijk maar je moet geen honger hebben en de koeken al in je mond hebben gestopt voordat ze werkelijk klaar zijn. Geduld is een schone zaak!
Recept voor: 12 tot 15 rusks
Bereidingstijd: 20 min bereidingstijd + 4 uur oventijd
Ingrediënten
Aan de slag
Voordat je aan de slag gaat wil ik wel even vermelden dat deze koeken niet veel actieve keukentijd vereisen maar wel heel lang in de oven moeten. Nadat je het beslag tot cake hebt gebakken moet het geheel in plakken worden gesneden en daarna nog zo'n 3 tot 4 uur in de oven om uit te drogen. Niet moeilijk maar je moet geen honger hebben en de koeken al in je mond hebben gestopt voordat ze werkelijk klaar zijn. Geduld is een schone zaak!
Recept voor: 12 tot 15 rusks
Bereidingstijd: 20 min bereidingstijd + 4 uur oventijd
Ingrediënten
- 100 gram boter
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 150 gram bloem naar keuze (ik gebruik meestal biologisch spelt bloem van de Ekoplaza)
- 1,5 theelepel baksoda
- 150 gram basterdsuiker
- 200 ml karnemelk
- 80 gram pompoenpitten
- 100 gram cranberries
- 100 gram gedroogde muesli naar keuze. (lekker met bijvoorbeeld met noten of rozijnen)
- 1/2 eetlepel witte wijnazijn
- 2 eieren
- snufje zout
Aan de slag
- Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een cakevorm met bakpapier.
- neem een grote kom en hussel hierin alle droge ingrediënten (bakmeel, bloem, baksoda, suiker, pitten, cranberries, muesli en zout)
- Laat de boter een beetje zacht worden en mix met een keukenmixer in een andere kom de boter met de karnemelk, eieren en de witte wijnazijn.
- Wanneer deze ingrediënten zijn gemengd strooi je beetje bij beetje het droge mengsel bij het natte mengsel terwijl je door blijft mixen.
- Er ontstaat een behoorlijk dik en stevig beslag. Spatel dit in de cakevorm en zet het geheel gedurende 45 minuten in de oven.
- Controleer hierna even of de cake goed gaar is van binnen door er met een satéprikker in te prikken. Als de prikker er schoon uitkomt is het klaar.
- Zet de oven nu op ongeveer 90 graden en laat de cake minimaal 15 min afkoelen.
- Snijd de afgekoelde cake in dikke plakken. Verdeel de plakken (rechtopstaand) over een bakplaat en zet terug in de oven.
- De koeken zullen in de oven heel langzaam uitharden tot echte robuuste Zuid-Afrikaanse rusks. Dit zal zo'n 3 uur duren.
- Het is tijd om op de fiets te stappen met een lekkere rusk in je achterzakje!! Of natuurlijk gewoon lekker om in de koffie te dopen (zoals de meeste Zuid-Afrikanen doen)