Wat eet een atleet?
Sporters kost
visschotel met venkel-sinasappel saus
Het wordt tijd om vis eens goed op de kaart te zetten via deze food-blog. Letterlijk "op de kaart" hoeven we hier voor vis niet ver te reizen. We wonen immers in een land waarin maar liefst 5 van de 12 provincies aan zee grenzen. Maar hoewel we in een perfect 'visland' wonen, eten de meeste mensen minder dan eens per week vis. De vis is niet alleen goed verkrijgbaar in ons land maar ook nog eens kakelvers, lekker, gezond en minder belastend voor het milieu dan vlees. Het voedingscentrum raadt aan om minimaal één keer per week vis te eten en dat is niet voor niets; vis bevat goede vetzuren die goed zijn voor je hart en bloedvaten. Ga wel voor verse vis. Het liefst van de visboer maar in ieder geval niet uit de vriezer.

De smaken van het recept hieronder komen het beste tot zijn recht wanneer je voor witvis kiest. Daarin zijn vele opties mogelijk. Kies een filet die jij smakelijk vindt en die goed verkrijgbaar is bij de locale vishandel.
De smaken van de saus zijn fruitig door de toevoeging van sinaasappel maar door de witte wijn en saffraan krijgt het ook een zachte en ronde touch. Daarom serveer ik dit ovengerecht graag met een eenvoudige pasta of rijst zodat het de andere smaken niet overstijgt. Qua kleur is het gerecht misschien wat bleekjes maar geen zorgen, de smaak zal zijn werk doen.
Geniet van dit eenvoudig te bereiden maar heerlijke visgerecht.


Recept voor: 2 personen
Bereidingstijd: 20 min bereidingstijd + 15 min oventijd

Ingrediënten

  • 2 stukken witvis filets naar keuze (zorg voor goede kwaliteit verse vis)
  • 1 grote venkel in ringen gesneden
  • kleine ui in ringen gesneden
  • 6 cherrytomaten
  • handje peterselie
  • 80 ml witte wijn
  • 5 draadjes saffraan (eventueel vervangen door saffraan poeder)
  • 50 ml slagroom of kookroom
  • sap van 1/2 sinaasappel
  • ± 1 theelepel geraspte sinaasappel schil
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper en zout

Aan de slag
  • Week de saffraan draadjes 5 minuutjes in de witte wijn.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden.
  • Pers 1/2 sinaasappel, zet het sap apart en rasp wat van de schil van de andere helft van de vrucht. Voeg toe aan het sap.
  • Fruit de gesneden venkel en ui in een steelpan en stoof zachtjes gedurende 5 minuten.
  • Roer 1 eetlepel bloem door de groenten.
  • Blus dit af met de witte wijn en laat kort inkoken.
  • Voeg het sinaasappelsap en de slagroom toe.
  • Besprenkel de vis aan beide zijden met wat olijfolie en leg in een ovenschaal.
  • Wanneer de saus een beetje is ingedikt giet je deze over de visfilets en verdeel je de cherry tomaatjes erover.
  • Bereid 15 minuten in de oven om de vis te laten garen.
  • Peterselie is een lekkere garnering voor de vis! Strooi wat blaadjes over de vis en geniet van de volle smaken van het gerecht!
terug